Evropa

Nemačka planira da predloži primenu treće doze vakcine protiv korone

Komentari

Autor: FoNet

01/08/2021

-

22:03

Nemačka planira da predloži primenu treće doze vakcine protiv korone
Nemačka planira da predloži primenu treće doze vakcine protiv korone - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka planira od 1. septembra predloži primenu treće doze vakcine protiv koronavirusa za starije i za osetljive osobe, javlja Agencija Frans Pres, pozivajući se na predlog ministarstva zdravstva u koji danas imala uvid.

U nacrtu teksta je istovremeno je predložena i vakcijacija dece i mladih urasta od 12 do 17 godina, navodi AFP.

Ministar zdravstva Jens Špan i njegove kolege iz 16 nemačkih saveznih pokrajina treba da kompletiraju taj plan koji su sačinili šefovi ministarstva zdravstva na sastanku u ponedeljak.

U tekstu se navodi da će vakcinalni timovi obilaziti ustanove za negu starijih kako bi dodatno vakcinisali korisnike vakcinama Fajzer/Bajontek i Moderna, nezavisno od toga koju vakcinu su ranije primili.

Lekari će istovremeno moći dodatno da vakcinišu starije i pacijente čiji je imuni sistem slabiji. Dokument nemačkih zdravstvenih vlati se poziva na nedavna istraživanja koja pokazuju da imunitet stečen vakcinacijom slabi s protokom vremena, a da to osetljivije osobe dovodi u rizik.

U Nemačkoj je dosad potpuno vakcinisano tek 52 odsto populacije, a zdravstvene vlasti žele da otvore sve punktove za vakcinaciju mladih od 12 do 17 godina tako što će vakcinaciju moći da organizuju i školske ustanove i univerziteti.

Takođe, AFP dalje podseća da je Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila vakcinaciju cepivom Fajzer/Bajontek i Moderna svih osoba starijih od 12 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa