Evropa

Oko 600 uhapšenih na protestu protiv antikovid mera u Berlinu

Komentari

Autor: Tanjug/abcnjuz

01/08/2021

-

19:29

Oko 600 uhapšenih na protestu protiv antikovid mera u Berlinu
Protest - Copyright Tanjug/AP/Fabian Sommer

veličina teksta

Aa Aa

Stotine ljudi okupilo se danas u Berlinu u znak protesta protiv mera koje je uvela nemačka vlada radi sprečavanja širenja koronavirusa uprkos zabrani okupljanja, što je dovelo do hapšenja i sukoba sa policijom, a tokom protesta uhapšeno je oko 600 ljudi, javlja abcnjuz.

Lokalne vlasti zabranile su ovog vikenda održavanje nekoliko različitih protesta, uključujući i protest pokreta Kverdenker iz Štutgarta, na kome se očekivalo 22.500 posetilaca, preneo je AP.

Demonstranti su se usprotivili zabrani i okupili u gradu.

Tanjug/AP/Fabian Sommer

 

Berlinska policijska uprava, u kojoj je bilo angažovano više od 2.000 policajaca, saopštila je da su, kako se povećavao broj ljudi, policajci koji su pokušavali da preusmere demonstrante ili rasture veće grupe, bili maltretirani i napadnuti.

Pokušali su da probiju policijski kordon i izvuku naše kolege, dodaje Berlinska policijska uprava i navodi da je policija morala da primeni silu.

Tanjug/AP/Fabian Sommer

 

Više demonstranata je uhapšeno u naselju Šharlotenburg i kod parka Tirgarten, saopštila je policija.

Dok se masa kretala prema Brandenburškoj kapiji, policija je preko megafona upozorila da će upotrebiti vodene topove ako se demonstranti ne raziđu.

Tanjug/AP/Fabian Sommer

 

Nemačka je u maju ublažila mnoga ograničenja zbog korona virusa, dozvoljavajući ponovno otvaranje restorana i barova.

Ipak, mnoge aktivnosti, poput obedovanja u zatvorenom prostoru u restoranima ili boravka u hotelu, zahtevaju dokaz da je pojedinac ili potpuno vakcinisan, da se oporavio od virusa ili da može da pokaže dokaz da je nedavno dobio negativan test na korona virus.

Komentari (0)

Evropa