Društvo

Lončar: Cilj da što duže izdržimo sa postojećim kovid kapacitetima, da bi ostale bolnice bile u redovnom režimu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2021

-

10:30

Lončar: Cilj da što duže izdržimo sa postojećim kovid kapacitetima, da bi ostale bolnice bile u redovnom režimu
Lončar: Cilj da što duže izdržimo sa postojećim kovid kapacitetima, da bi ostale bolnice bile u redovnom režimu - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Za nedelju dana biće otvorena kovid bolnica u Novom Sadu, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da će zbog većeg broja inficiranih virusom korona biti povećan broj kovid ambulanti u Srbiji kako građani ne bi dugo čekali na pregled.

On je, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, rekao da je u Batajnici trenutno na bolničkom lečenju 276 pacijenata, da su u poslednja 24 sata imali 30 prijema, kao i da je kapacitet te zdravstvene ustanove 930 pacijenata.

U kovid bolnici u Kruševcu, kako je naveo, na lečenju je 145 bolesnika, dok ta bolnica raspolaže sa 500 kreveta. Kapacitet nove kovid bolnice u Novom Sadu biće 600 ležajeva intenzivne i poluintenzivne nege.

"Cilj nam je da što duže izdržimo sa postojećim kovid bolnicama, kako bi ostale bolnice bile u redovnom režimu i lečile pacijente koji boluju od nekih drugih bolesti", naveo je ministar.

"Dali smo prostora virusu da opstane"

Kako kaže, propustili smo šansu da se vakcinišemo i tako dali prostora virusu korona da opstane, da mutira.

"Imamo dovoljno svih vakcina. Mi iz problema sa koronom nećemo izaći dok ne budemo imali dovoljno vakcinisanih ljudi", naveo je Lončar.

Zalaže se za uvođenje kovid propusnica, iako ta mera nije popularna, jer se samo tako može smanjiti rizik od infekcije.

"Apsolutno sam za da se uvedu kovid propisnice, koliko god to bilo nepopularno. Verujemo u vakcinu i samo se tako može smanjiti rizik od zaraze na minimum. To je moj stav i stav struke. Mislim da je to jedino rešenje u ovoj situaciiji", rekao je Lončar.

Govoreći o proizvodnji vakcine sputnjik V u Srbiji, on je rekao da se ona uveliko proizvodi u Torlaku i da je pitanje dana kada će početi da se primenjuje.

Upitan da li će primiti treću dozu vakcine, rekao je da hoće, da će se još konsultovati sa Goranom Stevanovićem, direktorom Infektivne klinike i da će uraditi kako mu on bude savetovao.

Komentari (0)

Srbija