Društvo

Epidemijska situacija nepovoljna: Danas zaseda Krizni štab, da li će biti donete nove mere?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

24/08/2021

-

06:58

Epidemijska situacija nepovoljna: Danas zaseda Krizni štab, da li će biti donete nove mere?
Epidemijska situacija nepovoljna: Danas zaseda Krizni štab, da li će biti donete nove mere? - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa biće održana danas u 16 časova. Nema zvanične potvrde o tome šta će biti teme, ali bi na dnevnom redu mogli da se nađu načini za povećanje stepena vakcinacije i zauzdavanje delta soja. 

Državni  sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek je juče najavio da će Krizni štab na današnjoj sednici sigurno doneti nove mere jer sa, kako kaže, postojećim stanjem i postojećim merama ne možemo čekati septembar. 

Do održavanja sednice dolazi u trenutku kada se u Srbiji ponovo beleži nagli skok u broju obolelih od koronavirusa. Samo tokom jučerašnjeg dana broj zaraženih premašio je 1.800, a epidemiolozi strahuju da će taj broj i dalje da raste.

Moguće je da će Krizni štab raspravljati o nedovoljnom odzivu na vakcinaciju. U Srbiji je preporučena vakcinacija dece starije od 12 godina, ali se ona za sada obavlja sporadično. Mnogi domovi zdravlja pozivaju roditelje da dovedu decu na imunizaciju, a i pedijatri se pridružuju apelima.

Epidemiolozi strepe da bi sa početkom nove školske godine nezaštićena deca, ali i nastavnici mogli da ubrzaju prenošenje virusa. Ministarstvo prosvete uputilo je dopis direktorima škola da se "snažno preporučuje" vakcinacija dece, kako bi nastava u narednoj školskoj godini počela u klupama. 

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je ranije za Euronews Srbija da je samo jedan odsto dece vakcinisano i da roditelji koji ne vakcinišu decu odlučuju se za virus.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Broj zaraženih raste

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović rekao je juče za Tanjug da će se na osnovu broja zaraženih i epidemiološke situacije odlučivati o eventualnim novim merama. Tiodorović je istakao da je trenutna epidemioloska slika nepovoljna i da broj zaraženih raste, a da je karakteristicno da u ovom talasu najviše obolevaju mlađe osobe.

Što se tiče epidemioloških mera, Tiodorović je rekao da se nada da do zatvaranja i obustave rada neće doći. Nada se i da će se uz pomoć pojačane kontrole od strane inspekcijskih i komunalnih službi epidemiološki nivo koji je postojao u Srbiji pre odmora vratiti.

Kako će početi školska godina?

Očekuje se da će na sednici štaba biti donesena i oduka o modelu nastave na početku nove školske godine.

"Svi će poći normalno u školu, ali u mestima gde je 20 do 30 odsto vakcinisanih lokalna samouprava i prosvetni radnici imaju veću odgovornost, jer moraju da procenjuju situaciju na osnovu povećanja broja zaraženih, kada će morati da se pređe na kombinovani ili onlajn sistem nastave", objasnio je Tiodorović.

Tanjug/Slobodan Miljević

 

On je rekao i da se posledice onlajn nastave osećaju pogotovu na upisima u srednje škole i fakultete, te je uputio apel roditeljima i prosvetnim radnicima da se vakcinišu radi veće bezbednosti učenika i omogućavanja održavanja normalne nastave.

"U proteklom periodu epidemiološka situacija je bila nesigurana, dok sada ulazimo u period kada je situacija nepovoljna, a to znači da raste broj zarazenih, hospitalizovanih i onih sa fatalnim završecima, što će verovarno potrajati ceo ovaj mesec", rekao je Tiodorović.

Stabilizacija u septembru?

Stabilizovanja situacije očekuje se, naveo je Tiodorović, krajem ili u najboljem slučaju polovinom septembra, kada će se broj smanjiti, ali neće dostići period kada smo imali od 20 do 70 zaraženih dnevno.

Visok je broj zaraženih, a 50 do 60 odsto zarazenih su mladi u kategoriji od 18 do 30 godina i oni u kategoriji od 30 do 45 godina, navodi Tiodorović i objašnjava da je to posledica toga što je veliki broj starijih građana, čak preko 75 odsto u pojedinim opštinama, vakcinisan.

"Nedovoljan je broj mladih koji su vakcinisani, samo 17,2 odsto onih od 18 do 30 godina, a radno aktivna populacija je vakcinisana 32 do 33 odsto", rekao je on.

Tiodorović kaže da je najveći broj zaraženih u Tutinu, Novom Pazaru, Lajkovcu i Mionici, a to su mesta gde je najmanji broj ljudi pristao na imunizaciju.

"Klinička slika kod pacijenata jeste lakša, ali virus ne bira i svako može biti zaražen. Fatalan ishod za sada je još vezan za stare i hronične bolesnike koji su čak u 20 odsto slučajeva vakcinisani", istakao je Tiodorović, dodajući da se zbog toga preporučuje treća doza vakcine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija