Društvo

Radnici "Simpo Šika" blokirali magistralni put, traže da im se uplati radni staž od 2012. godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/08/2021

-

17:25

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Radnici "Simpo Šik" iz Kuršumlije protestovali su danas zbog toga što im firma nije uplatila radni staž od 2012. godine. Ispred firme se okupilo oko 150 radnika, a najavljuju da će sa okupljanjima nastaviti sve do ispunjenja zahteva.

Dopisnica Euronews Srbija javlja da su radnici danas blokirali deo magistralnog puta Niš-Priština, kod Kuršumlije. Imaju jedan jedini zahtev, a to je da im se uplati deset godina radnog staža, koji nije uplaćivan.

Kažu da su se obraćali više puta nadležnima, međutim zasada odgovora, osim usmenih obećanja nije bilo.

Predsednik opštine Radoljub Vidić jeste potvrio da će ovaj problem država pokušati da reši konverzijom duga do kraja nedelje. 

Radnici koji su u međuvremenu otišli u penziju su očajni jer kažu da bez tih godina radnog staža, penzija je jako mala, i na ivici su egzistencije.

"Deseta je godina, sve vreme koliko radim, meni nije uplaćen ni dan radnog staža, a 33 godine sam u radnom odnosu, ne samo u ovoj firmi. Ja nisam mladi radnik, imam 56 godina, ja treba da čekam tu penziju koja kakva je posle svega toga", kaže jedna radnica.

"Meni nisu uplatili deset godina radnog staža, isterali me odatle, godinu i nešto dana ne primam ništa. Lečim se kod lekara stalno, tri invalidska rešenja imam i ja ne znam od čega da živim, došao sam danas podrška", navodi bivši radnik ove kompanije.

"Od 2019. sam u penziji, sa 14.300. Međutim, šest godina mi Simpo nije uplatio, nemam u PIO ništa", navodi još jedan nekadašnji radnik.

Aleksandar Eraković iz Samostalnog sindikata "Simpo Šik", kaže za Euronews Srbija da zasad ništa nije rešeno, da je traženo napismeno da kažu rok za pronalazak rešenja, te da ni to nisu dobli.

"Predsednik opštine Radoljub Vidić me je malopre pozvao i rekao da se očekuje do kraja nedelje početak rešavanja problema konverzijom dugova između države i firme Simpo Šik i uplata radnog staža", rekao je on.

I on dodaje da su radnici sa svojim penzijama na rubu egzistencije.

"Sledeće nedelje ako se ovde ne reše problemi najverovatnije ide totalna blokada firme i da se proglasi generalni štrajk", dodao je Eraković.

Današnji protest protekao je bez incidenata, a sve se nastavlja sutra. U firmi radi oko 380 radnika.

Komentari (0)

Srbija