Društvo

Janković za Euronews Srbija: Kruševačka bolnica već na polovini kapaciteta, neke bolnice na jugu već su u kovid režimu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/08/2021

-

10:19

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kovid bolnice se ubrzano pune, a tokom noći u kovid bolnici u Kruševcu bilo je 44 prijema, kaže dr Radmilo Janković, koordinartor kovid bolnica na jugu zemlje i zamenik direktira KC Niš i dodaje da se tokom dana očekuje veći broj prijema.

On je za Euronews Srbija rekao da je kovod bolnica u Kruševcu već na polovini kapaciteta i da do kraja nedelje neće biti praznih postelja.

"Već su neke bolnice na jugu u kovid režimu – Ćuprija, Jagodina, Vranje. Verovatno će sve ostale već od ponedeljka, uključujući i deo kapaciteta KC Niš. Broj zaraženih je veliki, sada ćemo videti gde će se brojke zaustaviti", naveo je Janković.

Kaže da se u Kruševcu leče kovid pacijenti iz centralne i južne Srbije, da su uglavnom teškog opšteg stanja, 25 je u jedinici intenzivne nege. Dominiraju stariji pacijenti, jer kod njih brzo dolazi do pogoršanja stanja.

"Mlađi nevakcinisani, sada zaražavaju one koji su slabijeg imuniteta i one koji su vakcinisani pre osam, devet meseci", navodi on.

Janković o kovid propusnicama

Komentarišući odluku Kriznog štaba da školska godina počne regularno on je rekao ne veruje da uz ovakvu epidemiološku situaciju školska godina može dugo da "ide normalnim tempom", da će se povećavati broj zaraženih, a među njima će biti i dece..

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Na pitanje o kovid propusnicama i zadiranju u ljudska prava, Janković je rekao: "Najveće ljudsko pravo je uskraćeno ljudima  koji su noćas umrli u Batajnici, Kruševcu, a to je  pravo za život. Nisam stručnjak za Ustavno pravo. Sada je kasno da se uradi bilo šta", rekao je Janković i dodao da je propuštena prilika da se tokom leta pojača vakcinacija.

Podseća da se svuda u okruženju komplikuje situacija, da će danas broj zarađenih u Srbiji biti  veći nego juče i da je celu situaciju sada teško iskontrolisati, te da sledi veliki pritisak na zdravstveni sistem.

Vakcinacija zdravstvenih radnika

Govoreći o vakcinaciji zdravstvenih radnika on je rekao da je u KC Niš vakcinisano 90 odsto lekara i oko 75 odsto sestara i tehničara. On je naglasio da su sestre koje nisu vakcinisane  sa Klinike za anesteziju KC Niš prebačene na odeljenje za sterilizaciju kako ne bi bile u kontaktu sa najzežim pacijentima koji se leče od drugih bolesti.

"Na odeljenju za anesteziju leče se najteži pacijenti i meni je bilo neprihvatljivo da tu rade sestre koje nisu vakcinisane, da se virusom korona zarazi pacijent koji je došao zbog nekog drugog zdravstvenog problema i umre od kovida. Neću dozvoliti da nosim to breme odgovornosti ", rekoao je on.

Napomenuo je da se od marta šalje jaka poruka da država uradi nešto kako bi se svi zdravstveni radnici vakcinisali. 

"U zdravstvenim ustanovama ne treba da rade nevakcinisani ljudi, jer je rizik od zaražavanja pacijenta veliki, a i šalje se loša poruka građanima koji su zbunjeni i u dilemi da li da se vakcinišu", rekao je Janković.

Osvrnuo se i na poruke koje šalju pojedini profesori Medicinskog fakulteta da vakcina nije dovoljno ispitana.

"Imate profesora koji iz svojih kancelarija, privatnih ordinacija, koji nikada nisu morali da zatvore rajsferšlus na plastičnoj kesi ili nekom jave da mu je umro sin, ćerka ili supruga, sada imaju razne teorije. Američka FDA je juče dala upotrebnu dozvolu za Fajzer vakcinu", naveo je Janković.

Govoreći o trećoj dozi vakcine, Janković je rekao da može da priča iz prakse. 

"Po strukturi pacijenata, po broju teško obolelih koji su na respiratoru, a vakcinisani su, nakon dve doze Sinofarm vakcine, nabolje bi bilo pokušati sa nekom drugom. To će stimulisati novi imuni odgovor, zaštiti ih više. Ja apelujem na sve ljude, naročito na starije sugrađane koji su Sinofarm vakcinom vakcinisani da što pre prime dozu neke druge vakcine. Neka prime još jednu dozu Sinofarma. Mislim da to nije racionalno, ne favorizujem nijednu vakcinu, samo mislim da je ovo racionalnije", rekao je Janković. 

Istakao je da su stariji ljudi slušali savete lekara i da im se mora poslati jasna poruka da prime treću dozu.

Komentari (0)

Srbija