Društvo

Klimatske promene, proces koji traje - kako stati na put problemu suša i poplava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/08/2021

-

19:34

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nezapamćene poplave pogodile su nedavno nekoliko evropskih zemalja - u Nemačkoj su rekli da ništa slično nije viđeno u poslednjih 30 godina, dok su u Belgiji, na primer, čitava naselja bila pod vodom. Kako "zauzdati" klimatske promene i sprečiti probleme poplava i suša u svetu, ali i u Srbiji, na lokalnom planu, objasnili su za Euronews Srbija stručnjaci iz oblasti upravljanja vodnim resursima. 

"Jedna od glavnih tema su poplave i klimatske promene, a najviše smanjenje rizika od katastrofa pomoću prirodnih rešenja. To može biti pošumljavanje, kao i kontrolisanje nasipom mesta na kome se reka izliva", ističe za Euronews Srbija Sanja Pokrajac, iz inicijative "Žive vode Evrope" Svetkse fondacije za prirodu.

Kako ističe, prirodna rešenja daju višestruku korist, naročito kada su u pitanju klimatske promene.

"Vlažna staništa pomažu u prečišćavanju i čuvanju vode, to su staništa za ribe i ptice, daju mogućnost za lokalnu ekonomiju, ribolov ili rekreaciju. Godinama, ove koristi se umnožavaju, a sistemi postaju samoodrživi, što je još jedna od dobrih strana prirodnih rešenja", kaže Pokrajac.

Dodaje da su, ipak, u pitanju novi pristupi, i da se ponekad kombinuju sa inženjerskim rešenjima, a da nekada ne mogu uopšte da se primene, u zavisnosti od situacije.

"Važno je da radimo sa lokalnim stanovništvom, kao i sektorima za vode, šumarstvo, i poljoprivredu, kako bi svi imali koristi od prirodnih rešenja"

Klimatske promene su proces koji neće skoro stati, kaže Pokrajac, napominjući da društvo mora obratiti pažnju na način na koji se koristi voda.

"Imaćemo ekstremne suše i ekstremne padavine, i zaista moramo da promenimo način na koji se odnosimo prema rekama", rekla je.

Lokalna rešenja

Bujične vode, suše i šumski požari, predstavljaju probleme i na lokalnom nivou. Ipak, kako je za Euronews Srbija objasnio Zdravko Maksimović iz odeljenja za poslove civilne zaštite grada Kraljeva, moguće je izboriti se sa ovim i na "mikronivou".

"Grad Kraljevo ima 174 vodotokova u svojoj nadležnosti, koji, naravno, predstavljaju prednost kada su u pitanju prirodne lepote, ali predstavljaju i veliku odgovornost", kaže Maksimović.

Svake godine se prave planovi odbrane od poplava, ali se pristupa i novim projektima kojima bi se još efikasnije kontrolisale vode, dodaje.

Euronews Srbija

"Jedan od tih projekata je i izgradnja višenamenskih hidroakumulacija na žičkoj reci gde smo imali problema istovremeno sa bujičnim poplavama, ali i sušom i šumskim požarima", ističe Maksimović.

Najnovije rešenje jeste izgradnja tri višenamenske hidroakumulacije na žičkoj reci, koje će služiti i za odbranu od bujičnih poplava, ali i za sprečavanje suše, kao i za brzo reagovanje kada su u pitanju šumski požari.

"Ovo je prvi put da je jedan takav projekat na mikronivou ujedinio više institucionalnih aktera, uključujući i Srbijavode i Srbijašume", kaže Maksimović.

Napominje da je, zbog konfiguracije terena, ovakva rešenja potrebno primeniti u gotovo celom području Kraljeva i okolnih gradova.

Komentari (0)

Srbija