Društvo

Đerlek: Preporuka da mladi od 16 i 17 godina prime vakcinu protiv virusa korona

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2021

-

14:19

Đerlek: Preporuka da mladi od 16 i 17 godina prime vakcinu protiv virusa korona
Đerlek: Preporuka da mladi od 16 i 17 godina prime vakcinu protiv virusa korona - Copyright Tanjug AP/Jonathan Hayward

veličina teksta

Aa Aa

Mladi od 16 i 17 godina koji su označeni i kao „super prenosioci“ virusa, mogu da se vakcinišu na svim punktovima za vakcinaciju u Srbiji uz prethodnu konsultaciju sa svojim pedijatrom, rekao je za Tanjug državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek.

Preporuka stručnog komiteta da se tinejdžeri vakcinišu doneta je 26. aprila i prosleđena je svim punktovima za vakcinaciju u zemlji, a ta populacija može da primi vakcinu proizvođača Fajzer-Biontek, podseća Ðerlek.

On ističe da je poželjno da tinejdžeri imaju nalaz ili potvrdu pedijatra o zdravstvenom stanju.

"Imamo tinejdžere sa propratnim bolestima, kao što je tinejdžerski dijabetes, nažalost ima i onkoloških pacijenata, dece sa nasleđenim ili urođenim srčanim manama, i zbog toga moramo imati preporuku pedijatra", ističe Ðerlek.

On poručuje da je cilj vakcinacije tinejdžera da se spreči zaražavanje u toj populaciji i podseća da je bilo pacijenata starosti 16 i 17 godina koji su imali tešku kliničku sliku.
"Tinejdžeri mogu da se vakcinišu na svim punktovima u zemlji i bez prethodne prijave preko portala e-uprave", kaže Ðerlek.

Ðerlek kaže da ga raduje činjenica što se sve više mladih vakciniše. 

"U Beogradu je do sada vakcinisano više od 6. 500 studenata i taj broj će, nadam se, rasti", kaže Ðerlek.

On navodi da ukoliko se mladi u dovoljnom broju ne odazovu vakcinaciji, biće preveliki rizik organizovati okupljanja i koncerte koji bi mogli da ugroze epidemijsku situaciju.

Na sreću svih u Srbiji, epidemiološka situacija se popravlja i ukoliko se sa masovnom vakcinacijom nastavi, očekuje se mirnije leto a od jeseni i život punim plućima, ističe on.
"Da bismo se svi malo opustili i pružili sebi i koncerte i letovanja, pre toga moramo uraditi nešto što je društveno odgovorno, a to je da se vakcinišemo i zaštitimo svoje zdravlje i onda će nam biti potpuno omogućeno da se vratimo normalnom životu", zaključio je Ðerlek.

Komentari (0)

Srbija