Društvo

Đerlek: U novom Pazaru u julu osam, a avgustu 888 obolelih, ko zna šta nas čeka u septembru

Komentari

Autor: RTS

29/08/2021

-

20:30

Đerlek: U novom Pazaru u julu osam, a avgustu 888 obolelih, ko zna šta nas čeka u septembru
Mirsad Đerlek - Copyright Tanjug/Nikola Anđić

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da broj novozaraženih u Tutinu i Novom Pazaru upozorava, ističući da je hitno potrebno usvojiti nove mere kako se ne bi ponovio katastrofalni scenario kao prošle godine.

Mirsad Đerlek rekao je da je Zavod za javno zdravlje Novi Pazar uputio hitan dopis kriznom štabu opštine Tutin da se održi hitna sednica i preporučio mere zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

"Što pre da se poveća broj vakcinisanih u Tutinu, da se 100 odsto poveća inspekcija i kontrola nad lokalima, okupljanjima, noćnim klubovima, u školama da se povećaju dežurstva minimum 50 odsto i da se ne mešaju učenici. Nadam se da će krizni štab to i prihvatiti", istakao je Đerlek govoreći za Dnevnik RTS-a.

Naveo je da će osnovci u Tutinu ići u školu kao i ranije, dok će srednjoškolci nastavu pohađati onlajn. U Novom Pazaru će se, kaže, nastava održavati po modelu 1 - neposredno u školama, dok će srednja škola biti organizovana po modelu 2 - jedan dan u školi, jedan dan onlajn.

"Situacija je zabrinjavajuća i alarmantna. U Tutinu je u julu bilo sedam novoobolelih, u avgustu 536. Novi Pazar u julu osam, a u avgustu 888", rekao je Đerlek ističući da su glavni razlozi za lošu situaciju slab odziv na vakcinaciju, letovanja, nepoštovanja mera i masovna okupljanja.

Brojke, naglašava, upozoravaju i treba pokušati da se ne desi scenario od prošle godine, kada je u tim gradovima situacija bila van kontrole.

"Ako sada imamo u Pazaru 888 novih slučajeva, pitanje je šta nas čeka u septembru", navodi državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija