Društvo

Da li primiti treću dozu iste vakcine ili kombinovati? Dr Jovanović odgovara na pitanje koje zanima sve vakcinisane

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/08/2021

-

14:16

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Tokom vikenda je u Srbiji zabeležna pojačana vakcinacija građana, a uglavnom je preovladavalo interesovanje za treću dozu, tako da je sada dostignuta brojka od 132.560 osoba koje su je primile, rekla je u razgovoru za Euronews Srbija Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

I dalje je najveći broj datih vakcina iz kompanije Sinofarm, potom sledi Fajzer/Biontek, a zatim Sputnjik V i Astrazeneka. Dr Jovanović je takođe istakla da je preporuka Instituta Batut da treća doze bude ista kao i prve dve. Ipak, kako je dodala, kombinacije su moguće i treća doza može biti diti drugačija od prve dve. 

"Treća doza se zove buster jer pojačava dejstvo vakcine i istovremeno se očekuje da organizam odreaguje ili putem ćelijskog imuniteta ili putem antitela dovoljno dobro da zaštiti od razvoja bolesti ukoliko osoba dođe u kontakt sa koronom ili je dugo izložena virusu. Najbolje i najefikasnije jeste da se, ukoliko je reakcija prethodno bila zadovoljavajuća, primi ista vakcina. Preporučujemo da to bude ista vakcina, ali i kombinacije su moguće, pa prema tome treća doza može biti drugačija od prve dve", kaže dr Jovanović.

Tanjug/Rade Prelić, Sava Radovanović, Zoran Žestić, Strahinja Aćimović

 

Ona je pojasnila da je u slučaju vakcine Sputnjik V, važno istaći da se, ukoliko se vakcinisani građani opredele da im i treća doza bude od istog proizvođača, kao buster doza daje komponenta iz prve vakcine Sputnjika V.

Kod Sputnjika V, naime, prva i druga doza vakcine se razlikuju. Zato kao treća ne može primenjivati, ne može primenjivati komponenta iz druge doze Sputnjika V, već isključivo iz prve. 
Posle Sputnjika V moguće je, kao treću dozu, primiti i vakcinu nekog drugog proizvođača.

Ono što je najvažnije u procesu obuhvatom imunizacije trećom dozom jeste da se ispune dva uslova - prvi da je osoba vakcinisana drugom dozom pre šest meseci, a drugi da se radi o rizičnoj grupi.

"Tek kada prođe šest meseci i osoba uđe u period potpunog obuhvata prvom i drugom dozom, važno je videti i kojoj kategoriji pripada -  da li se radi o rizičnim grupama, osobama koje imaju hronične bolesti, itd. Upravo su to kategorije koje su i prema stručnim preporukama definisane kao ključne za sprovođenje trećom dozom"

Raste broj hospitalizovanih

Dr Jovanović kaže da je trenutno 1.100 ljudi hospitalizovano sa potvrđenom kovid infekcijom, ali i da se u 90 odsto slučajeva radi o nevakcinisanim pacijentima.

"To šalje još jednu poruku da svako ko je vakcinisan nije došao u situaciju da se bolnički leči. Bolnički kapaciteti su raspoloživi, ali ono što nije dobro jeste da se nalazimo u piku i usponu epidemioloških pokazatelja kada je u pitanju kovid 19, pa treba podsetiti sve one koji se do sada nisu vakcinisali da dođu na prvi vakcinalni punkt u Domu zdravlja i sprovedu vakcinaciju jer nas upravo vakcina štiti. Osim toga, podsećanje i da istovremeno vode računa i održavaju i primenjuju sve preventivne mere koje su na raspolaganju"

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija