Društvo

FOTO Vladike stigle u Hram Svetog Save, Sabor SPC počeo liturgijom

Komentari

Autor: Euronews

24/05/2021

-

09:59

FOTO Vladike stigle u Hram Svetog Save, Sabor SPC počeo liturgijom
FOTO Vladike stigle u Hram Svetog Save, Sabor SPC počeo liturgijom - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

U Hramu Svetog Save u Beogradu počeo je Sabor SPC kojim predsedava patriajrh Porfirije. Sabor je počeo litugijom.

Sabor SPC održava se nakon jednogodišnje pauze zbog epidemije virusa korona, a ovo je drugi put da se održava u Hramu Svetog Save.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

Očekuje se da će jedna od glavnih tema najvišeg zakonodavnog crkvenog tela biti izbor mitropolita crnogorsko-primorskog. Kao glavni favorit za to mesto pominje se episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. 

E-Stock/Miloš Rafailović

 

On je uoči Sabora rekao da pitanje izbora novog mitropolita u potpunosti prepušta Svetom arhierejskom Saboru "koji će nadahnut Duhom Svetim naći najbolje rešenje!.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

Od imena, u medijima se pominje još episkop buenosajreski i južnocentralnoamerički Kirilo Bojović. Rođen je u Podgorici, a po Amfilohijevom blagoslovu je postao iskušenik Cetinjskog manastira. Takođe, Amfilohije ga je rukoproizveo u čin arhimandrita.  

Tema Sabora će svakako biti i Temeljni ugovor o zaštiti SPC u Crnoj Gori, koji će, kako je najavljeno, potpisati patrijarh Porfirije i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

Ovim ugovorom bi trebalo da se stavi tačka na nesporazume po pitanju odnosa crnogorske države prema SPC i zaštiti njene imovine u Crnoj Gori.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

Stanje na KiM i bezbednost srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini stalna je tema Sabora SPC, a današnja sednica će biti održana samo dva dana pošto su privremene prištinske vlasti od Uneska tražile da se četiri spomenika srpske kulture na KiM, koja se nalaze na listi svetske kulturne baštine izostavi iz kategorije "u opasnosti".

E-Stock/Miloš Rafailović

 

Ranije planirano ustoličenje Porfirija u Pećkoj patrijaršiji na ovom Saboru odloženo je iz epidemiioloških razloga.

Komentari (0)

Srbija