Društvo

Sabor SPC bira tri episkopa, ko će biti Amfilohijev naslednik?

Komentari

Autor: Aleksa Boljanović

24/05/2021

-

08:55

Sabor SPC bira tri episkopa, ko će biti Amfilohijev naslednik?
Sabor SPC bira tri episkopa, ko će biti Amfilohijev naslednik? - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Sabor Srpske pravoslavne crkve na kome bi trebalo da budu izabrana tri nova episkopa počeo je danas liturgijom u Hramu Svetog Save, a tema bi trebalo da bude i Temeljni ugovor o međusobnim odnosima SPC i države Crne Gore.  

Sabor

  • Sveti arhijerejski Sabor SPC je najviše jerarhijsko predstavništvo, crkvenozakonodavna vlast i vrhovna sudska vlast u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.  
  • Sabor čine svi eparhijski arhijereji pod predsedništvom patrijarha.
  • Odluke se donose jednoglasno ili većinom glasova. U radu Sabora učestvuju i vikarni episkopi, a umirovljeni episkopi mogu učestvovati po pozivu. 

Redovni prolećni Sabor SPC trebalo bi da prođe kroz mnoge teme koje su se nakupile od 2019. godine, kada su se episkopi poslednji put sastali u tom formatu, ne računajući izbor patrijarha. Dnevni red formira Sinod SPC, ali on može da se promeni i u toku Sabora. 

Za javnost, najzanimljivije pitanje je ko će biti novi episkopi. Ipak, o imenima pre Sabora zvanično iz crkve nije bilo reči.  

Patrijarh Porfirije se pre nekoliko dana u saopštenju zahvalio svima koji su želeli da upoznaju javnost sa njegovim stavovima, uz obaveštenje da će u predstojećem periodu o svim temama govoriti u propovedima, a da će intervjue davati samo uoči velikih praznika, ili kada to zahtevaju određene okolnosti.  

O izboru novih episkopa i očekivanjima od očekivanja od Sabora SPC patrijarh je poslednji put govorio početkom meseca za Radio Beograd.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

Na pitanje o Saboru i izboru vladika, rekao je da će se voditi računa o "svim aspektima koji izmiču oku javnosti" i da će na kraju biti doneta najbolja moguća rešenja.  

"To tako uvek bude, u datom trenutku se čini - pa šta sad ovo, otkud ovo, ali u protoku vremena se pokaže da je i te kako imalo smisla ono što je doneto kao rešenje", poručio je patrijarh.  

Trenutno se rešenja traže za tri upražnjena episkopska mesta: u mitropoliji crnogorsko-primorskoj, mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj i eparhiji valjevskoj.  

Glavno pitanje: Ko dolazi na Cetinje?

E-Stock/Petar Jovanović

Očekuje se izbor Amfilohijevog naslednika

Možda oku javnosti mnogo toga izmiče, ali sigurno je da svi već šest ili sedam meseci spekulišu o tome ko će sesti na tron Svetog Petra Cetinjskog.  

Mitropolija crnogorsko-primorska nema episkopa od oktobra prošle godine, kada je preminuo mitropolit Amfilohije. On je bio jedna od najznačajnijih figura u javnom životu Crne Gore u poslednje dve decenije, te je zbog toga i pitanje njegovog naslednika interesantno.  

Za administratora mitropolije je postavljen episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji važi za glavnog favorita da se preseli na Cetinje. Izbor nekog drugog na to mesto za mnoge bi bio iznenađenje.

Uoči Sabora episkop Joanikije je izjavio da sveti kanoni propisuju da se bilo koja upražnjenja eparhija popunjava u roku od tri do šest meseci, odnosno da se administriranje istom ne odugovlači bez potrebe i da bi logično bilo da na Saboru SPC bude izaberan novi mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da nije običaj da se pre izbora javno pominju imena kandidata da se ne bi vršio bilo kakav pritisak na Sabor.

"Što se mene lično tiče pitanje izbora novog mitropolita crnogorsko-primorskog u potpunosti prepuštam Svetom arhierejskom Saboru koji će nadahnut Duhom Svetim naći najbolje rešenje", rekao je vladika Joanikije za podgorički Dan.

Od imena, u medijima se pominje još episkop buenosajreski i južnocentralnoamerički Kirilo Bojović. Rođen je u Podgorici, a po Amfilohijevom blagoslovu je postao iskušenik Cetinjskog manastira. Takođe, Amfilohije ga je rukoproizveo u čin arhimandrita.  

Izbor mitropolita i ugovor Crne Gore i SPC

E-Stock/Petar Jovanović

Episkop Joanikije glavni kandidat da se preseli na Cetinje

Pitanje izbora mitropolita dobija na značaju i zbog toga što se u narednom periodu očekuje potpisivanje sporazuma između SPC i Crne Gore. Time bi trebalo da se stavi tačka na nesporazume koje je Srpska pravoslavna crkva imala sa vlastima u Podgorici. 

Sporni zakon o slobodi veroispovesti izazvao je proteste i litije širom zemlje, a važnu ulogu u svemu odigrao je upravo mitropolit Amfilohije. Aktuelni crnogorski premijer Zdravko Krivokapić ranije je najavio da će ugovor da bude potpisan posle izbora novog mitropolita crnogorsko-primorskog.  

U već pomenutom intervjuu, patrijarh Porfirije je rekao da tema ugovora jeste aktuelna i da mnogi o tome iznose svoje stavove.  

E-Stock/Miloš Rafailović

 

"Nekako imam sigurnost, i ne samo nadu, nego prosto čvrsto uverenje da tu zapravo u praksi neće biti nekih novih problema jer mi, što se tiče samog ugovora, više nemamo šta da kažemo i mi smo potpuno spremni da taj ugovor, onako kako Sinod oceni i proceni i odluči, bude potpisan", rekao je patrijarh.  

Mitropolija crnogorsko-primorska je najstarija eparhija Srpske pravoslavne crkve i jedina koja postoji u kontinuitetu i bez ikakvih prekida od sticanja autokefalnosti 1219. godine. 

Čekaju se episkopi u Zagrebu i Valjevu 

Izborom mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za patrijarha SPC otvara se i pitanje ko će na čelo te mitropolije. Porfirije je izabran za patrijarha 18. februara 2021. godine, ali je ostao administrator mitropolije sa sedištem u Zagrebu.  

Analitičari su često isticali da je Porfirije gradio mostove između Srba i Hrvata i da je uspeo veoma lepo da predstavi SPC u glavnom gradu Hrvatske. Imao je i srdačne odnose sa predstavnicima katoličke crkve i ostalih verskih zajednica. 

E-Stock/Miloš Rafailović

 

Kada je reč o eparhiji valjevskoj, ona je bez episkopa od marta 2020. godine, kada je od posledica koronavirusa preminuo episkop Milutin, koji je na njenom čelu bio od septembra 2006. godine.  

Za administratora eparhije je postavljen episkop šabački Lavrentije, koji je i episkop sa najdužim vladičanskim stažom u SPC. Njega je episkop Milutin odlikovao najvišim priznanjem eparhije valjevske - Ordenom svetog vladike Nikolaja.  

Uslov za izbor - dve trećine prisutnih vladika

E-Stock

Zbog epidemiološke situacije, Sabor SPC se neće održati u Patrijaršiji

Episkope bira Sabor SPC iz redova monaha ili iz mirskog sveštenstva. Potrebno je da Saboru prisustvuje minimum dve trećine vladika.  

Redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora SPC počinje služenjem svete arihejerejske liturgije u Hramu Svetog Save, a episkopi o izboru novih vladika odlučuju u kripti Hrama Svetog Save. Najveći hram SPC je izabran za mesto održavanja Sabora zbog epidemiološke situacije, slično kao prilikom izbora novog patrijarha. Svetu Liturgiju će služiti patrijarh Porfirije uz sasluženje otačastvenih arhijereja.

Saopšteno je i da je ranije predviđeni čin ustoličenja predstojatelja SPC u Stavropigijalnom manastiru u Pećkoj Patrijaršiji odložen do daljeg.

Komentari (1)

Srbija