Društvo

Sa prijema pravo na intenzivnu: Direktorka bolnice u Batajnici za Euronews Srbija - 90 odsto pacijenata nevakcinisano

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/09/2021

-

10:44

Sa prijema pravo na intenzivnu: Direktorka bolnice u Batajnici za Euronews Srbija - 90 odsto pacijenata nevakcinisano
Sa prijema pravo na intenzivnu: Direktorka bolnice u Batajnici za Euronews Srbija - 90 odsto pacijenata nevakcinisano - Copyright Screenshot/Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

"Kovid bonica u Batajnici već je popunila više od polovine svojih kapaciteta, a među pacijentima najviše ima muškarca starosti između 20 i 50 godina. Prema podacima od pre tri dana pokazalo se da 90 odsto od ukupnog broja bolesnika u ovoj bolnici nije vakcinisano", rekla je za Euronews Srbija direktorka ove bolnice dr Tatjana Adžič Vukičević.

Kako je rekla, što se prijema pacijenata tiče, bolnica je opterećena mnogo više nego kada su u pitanju otpusti. 

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Trenutno se na bolničkom lečnju nalazi 536 bolesnika. Njih 70 je na intenzivnoj nezi, od kojih je 40 intubirano. Ukupno imamo 930 aktivnih postelja, međutim ova brojka je promenljiva. Razlog za to je što svakog dana imamo po 20 do 30 više bolesnika u odnosu na prethodni dan, dok sa druge strane broj otpusta nije veliki. Na primer, juče smo imali 61 prijem, dok smo otpustili negde do 25 pacijenata", objašnjava Adžić Vukičević. 

Euronews Srbija

"Po prijemu pravo na intezivnu"

Kako je objasnila, određeni broj pacijenata koji budu primljeni često su odmah "kandidati" za intezivnu negu.

"Generalna klinička slika pacijenata je izuzetno teška, preko 20 odsto njih su odmah kandidati za intezivnu negu, gde zapravo idu najteži bolesnici. To su obično ljudi koji više dana leže kod kuće i kasno dođu kod nas", kazala je ona.

Bolnica je, kaže, u ponedeljak imala svoje istraživanje koje je pokazalo da 90 odsto primljenih pacijenata nije vakcinisano, a kako dodaje, upravo su vakcine i strože mere jedini način da se koroni stane na put.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Nisam deo kriznog štaba, ali moram da naglasim da je vakcinacija obavezna uz poštovanje svih naloženih mera. Ukoliko je potrebno i da se pišu novčane kazne", kaže Adžić Vukičević i dodaje da je ova bonica, otkako postoji, do sada primila 9.095 pacijenata, što je, ocenjuje, veliki broj.

"Postajemo liminitarni sa brojem zdravstvnih radnika. Počeli smo da uzimamo zdravstvene radnike koji nisu u kovid sistemu, pa samim tim otežavamo i njihovim matičnim ustanovama da funkcionišu normlano. Ponavlja se situacija od pre osam, devet meseci", rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija