Društvo

Rudarenje kriptovaluta u Dražinom domu u Ivanjici: Trojica muškaraca osumnjičena za krađu struje

Komentari

Autor: Rina

06/09/2021

-

09:37

Rudarenje kriptovaluta u Dražinom domu u Ivanjici: Trojica muškaraca osumnjičena za krađu struje
Rudarenje kriptovaluta u Dražinom domu u Ivanjici: Trojica muškaraca osumnjičena za krađu struje - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Za nesvakidašnju krađu struje u Dražinom domu u centru Ivanjice osumnjičena su tri muškarca. Kako se sumnja, oni su postavili opremu za rudaranje kriptovalutama i na taj potrošili struju čija je materijalna vrednost više od 20.000 evra.

"Brojilo u Dražinom domu nije prijavljeno i ne postoji u sistemu EPS-a. To su znali i iskoristili besplatnu struju, koja im je bila neophodna kako bi ostvarili korist imajući u vidu koliko električne energije je potrebno za rudaranje kriptovalutama“, izjavio je za Rinu Ivan Mojsilović, pomoćnik predsednika opštine Ivanjica.

Dražin dom je u vlasništvu opštine Ivanjica, ali je dat na korišćenje Ravnogorskom pokretu. Njegovi članovi ne žele da daju izjave dok se istraga ne završi. 

"Opština Ivanjica konkretno nije oštećena, ali je ovo velika sramota i bezobrazluk onih koji su se usudili na ovaj potez. Rudaranje nije zabranjeno, ali svi znamo koliko to košta i zato je nezamislivo da se radi o tuđem trošku", rekao je predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Rudaranje za kriptovalutama sve je češće u Srbiji, a da bi bilo uspešno neophodna je specijalizovana računarska oprema koja košta i do nekoliko hiljada evra i kao i velike količine električne energije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija