Društvo

Od 450 do 5.600 zaraženih dnevno za mesec dana: Tiodorović upozorava da smo prešli crvenu liniju

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

08/09/2021

-

21:38

Od 450 do 5.600 zaraženih dnevno za mesec dana: Tiodorović upozorava da smo prešli crvenu liniju
Od 450 do 5.600 zaraženih dnevno za mesec dana: Tiodorović upozorava da smo prešli crvenu liniju - Copyright Tanjug/Tara Radovanović, Sava Radovanović, Zoran Žestić, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji u poslednja dva dana drastično je skočio broj novozaraženih virusom korona. Od 4.100 inficiranih u ponedeljak, u utorak se stiglo do brojke od 5.069, da bi danas imali 5.633 novoinficiranih. 

Zna se da dani vikenda i ponedeljak ne odražavaju pravu sliku sa terena i da su najrealnije brojke koje stižu utorkom. Međutim, zabrinjavaju podaci od danas koji pokazuju da broj inficiranih drastično raste. Od 457 novozaraženih, koliko je bilo 8. avgusta za mesec dana stigli smo do 5.633 inficiranih.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav TIodorović smatra da je duplo više zaraženih virusom korona od zvaničnih brojeva jer se, kako kaže, ogroman broj mladih ne javlja u kovid ambulante i ne testiraju.

"Zvanični brojevi na preseku su brojevi od onih koji su testirani. Problem je što imamo veliki broj inficiranih među mladima i radno aktivnim ljudima koji se ne javljaju lekaru i nisu testirani", rekao je on za Euronews Srbija.

Kaže da je medicinski deo Kriznog štaba već u dva navrata tražio hitnu sednicu tog tela, ali da ona nije još uvek zakazana.

"Očekujem svakom momenta sednicu Kriznog štaba. Prešli smo crvenu liniju. Jedino je dobro što broj hospitalizacija nije dramatično veliki u odnosu na broj inficiranih", rekao je Tiodorović.

Pojačati kontrolu poštovanja mera

Medicinski deo Kriznog štaba već dugo insistira da se pojača kontrola sprovođenja aktuelnih mera - maske u zatvorenom, distanca, kao i da se poveća obuhvat vakcinacijom.

Tražili su i uvođenje kovid propusnica, a Tiodorović navodi da će se na tome insistirati i na narednoj sednici Kriznog štaba.

Tanjug/AP/Denis Grishkin, Moscow News Agency

 

"Meni su i jučerašnja i današnja brojka zastrašujuća. Važno je da pokušamo da većim obuhvatom vakcinacije i poštovanjem mera koliko-toliko da epidemiju stavimo pod kontrolu", naveo je član Kriznog štaba.

Navodi da se ne može očekivati da će rast broja zaraženih ubrzo da stane. Smatra da u najboljem slučaju to može da bude krajem naredne nedelje, ali pod uslovom da se pooštre kontrole i poveća obuhvat vakcinacijom.

U Srbiji je sa obe doze vakcinisano tek oko 52 odsto odraslog stanovništva. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr MIlan Jovanović Batut" u kategoriji od 18 do 24 godine vakcinisano je samo 15,9 odsto stanovništva, dok je u starosnom uzrastu od 25 do 49 godina vakcinisano 34,2 odsto stanovništva.

Nekoliko faktora dovelo do ovih brojki

Epidemiolog Zoran Radovanović smatra da je do ovakvog skoka broja inficiranih dovelo nekoliko stvari: mali broj vakcinisanih, nepoštovanje mera, ali i to što je dominantan delta soj koji se brže prenosi, ali koji smanjuje efikasnost vakcina.

"Imamo i to da je dve trećine vakcinisanih u januaru i februaru primilo kinesku vakcinu. One su dobre, ali zaštita ne traje drugo. Prošlo je više od šest meseci i mnogi koji su je primili sada se razboljevaju", rekao je Radonović za Euronews Srbija.

Dobro u celoj situaciji je, smatra on, što je ipak manje smrtnih slučajeva nego ranije. Smatra da je Krizni štab zbog velikog broja inficiranih već morao da reaguje.

"Oni više ne odlučuju kao stručnjaci, to je političko telo koje sluša šta političari kažu. Političari opet prate rejting. Protivepidemijsku borbu vode agencije za ispitivanje javnog mnjeja. Ako one daju podatak da bi uvođenje neke mere vodilo padu rejtinga, ta mera se neće uvesti. Država koja vodi računa o zdravlju svojih građana donela bi nepopularnu meru i ne bi kalkulisala", naveo je on.

Smatra da će broj novozarađenih i dalje rasti, ali ne veruje da će dostići novo od 8.000 novozaraženih što smo imali 1. decembra prošle godine.

Delić: U velikim brojkama uvek će biti smrtnog ishoda

Infektolog Dragan Delić navodi da će u velikom broju inficiranih uvek biti i smrtnog ishoda.

"Virusu je u interesu da se razmnožava i da se lako prenosi. U velikim brojkama uvek će biti smrtnog ishoda. To je dva do tri odsto. Stari problem je nepoštovanja protivepidemijskih mera, kojih gotovo i da nema i što Krizni štab kao da ne postoji. Sve je obojeno politikom i to nije dobro", zaključio je on.

Komentari (0)

Srbija