Društvo

Tiodorović za Euronews Srbija o epidemiološkoj situaciji: Naredna nedelja biće teška, u pet opština stanje vanredno

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

02/09/2021

-

07:11

Tiodorović za Euronews Srbija o epidemiološkoj situaciji: Naredna nedelja biće teška, u pet opština stanje vanredno
Tiodorović za Euronews Srbija o epidemiološkoj situaciji: Naredna nedelja biće teška, u pet opština stanje vanredno - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, Jaroslav Pap, Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiološka situacija u celoj Srbiji je nesigurna, nepovoljna, komplikovana, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović i dodaje da je u Tutinu, Novom Pazaru, Preševu, Lajkovacu, Mionicu čak "vanredna" ukoliko se ima u vidu kakav je obuhvat vakcinacijom i koliko ima novoobolelih.

On je za Euronews Srbija rekao da je teška situacija u bolnici u Novom Pazaru, gde se zbrinjavaju kovid pacijenti.

"U Vojvodini je situacija relativno pod kontrolom. Beograd ima povećanje broja zaraženih, što se moglo i očekivati jer je u pitanju dvomilionski grad", naveo je Tiodorović.

Procenjuje da će i naredna nedelja biti veoma teška, da će rasti broj novozaraženih. Očekuje da će se situacija stabilizovati tek krajem septembra, ali da će to biti "stabilizacija sa brojem zaraženih na visokom nivou – oko 1.500".

"Nadam se da ćemo krajem septembra imati stabilizaciju na visokom nivou. To znači oko 1.500 novozaraženih na dnevnom nivou. Pre toga, već sledeće nedelje, imaćemo više od  3.000 inficiranih dnevno. Prošle godine u decembru imali smo 8.000 inficiranih dnevno. Mislim da taj scenario ne može da se ponovi, jer je sada 52 odsto odraslog stanovništva vakcinisano", rekao je epidemiolog.

Insistirati na poštovanju postojećih mera

Kako kaže, treba insistirati na poštovanju postojećih mera - maske u zatvorenom prostoru, distanca, dezinfekcija. Za kontrolu tih mera zadužene su sve inspekcije na lokalnom i republičkom nivou i komunalna milicija.

"Inspekcije na opštinskom, okružnom, republičkom nivou i komunalna milicija treba da rigoroznije  kontrolišu sprovođenje postojećih mera u ugostiteljskim objektima, tržnim centrima, na velikim okupljanjima. Za to ne treba čekati sednicu Kriznog štaba. To su mere koje nikada nisu bile povučene. Zbog nepoštovanja tih mera i slabe kontrole mi imamo ovakav talas", kaže Tiodorović.

Nije zadovoljan vakcinacijom stanovništva sa prve dve doze, dok za imunizaciju trećom dozom kaže da ide dobro.

Pexels

Tiodorović: Moramo insistirati na vakcinaciji

Smatra da je broj novozaraženih na dnevnom nivou i veći, jer se veliki broj mladih i ne javlja lekaru i ne testira, već infekciju "preguraju na nogama".

"Brojke koje vidimo svakog dana u tri, to je broj inficiranih od onog što se testira. Međutim, imamo situaciju da se mladi ne testiraju, da bi izbegli obavezu stavljanja u kućni karantin, jer smo propisali obavezu sedam do deset dana kućnog karantina za pozitivne", naglasio je naš sagovornik.

To, pojašnjava, zamagljuje pravu sliku o broju pozitivnih. Dešava se i da provedu sedam do deset dana na kućnom lečenju i lekaru se jave tek kada se bolest zakomplikuje. Zbog toga se kovid bolnice mnogo brže pune nego što se očekivalo.

"Mislili smo da će dve postojeće kovid bolnice- Batajnica i Kruševac, kao i bolnica u Novom Sadu, koja treba da se otvori, moći da zbrinu sve obolele, a da ostale bolnice zbrinjavaju pacijente koji boluju od drugih bolesti. Kovid bolnice predstavljaju veliku pomoć zdravstvenom sistemu, ali moraće i druge da uđu u kovid sistem. To će za posledicu imati da nam raste smrtnost ne samo od korone, već i zbog korone", naglasio je on.

Sednica Kriznog štaba nije zakazana

Navodi da sednica Kriznog štaba još nije zakazana i da veruje da će biti ako ne ove, onda sigurno naredne nedelje.

Medicinski deo Kriznog štaba, kako kaže, insistiraće ponovo na sprovođenju postojećih mera, ali da će se insistirati i na vakcinaciji.

"Ponovo ćemo pokrenuti pitanje obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike, kao i uvođenje kovid propusnica koje su uvedene u mnogim evropskim zemljama. Ta potvrda ima podatak da li je neko vakcinisan, da li je preležao kovid ili ima negativan PCR ili antigenski test. Tu nema nikakve neravnopravnosti i ugrožavanja ljudskih prava", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija