Društvo

Dr Tiodorović: Epidemijska situacija loša, uskoro će se u Srbiji pojaviti i Lambda soj

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Pink, Tanjug

21/08/2021

-

14:16

Dr Tiodorović: Epidemijska situacija loša, uskoro će se u Srbiji pojaviti i Lambda soj
Dr Tiodorović: Epidemijska situacija loša, uskoro će se u Srbiji pojaviti i Lambda soj - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog i član Kriznog štaba ta borbu protiv koronavirusa dr Branislav Tiodorović ocenio je danas da je aktuelna epidemiološka situacija loša, te da se kreće ka izrazito nepovoljnoj.

Poslednih dana, stručnjaci upozoravaju da bi tokom sledeće nedelje, kada se očekuje i da će ponovo zasedati Krizni štab i raspravljati o novim epidemiološkim merama, broj obolelih na dan, mogao da poraste i na 3.000 dnevno.

"Imaćemo veći broj umrlih, ali će i mlađi da se zaražavaju u većoj meri. Stvar je pitanja, kako vakcinisati decu od 12 godina pa gore, kada prosvetni radnici koji sa njima treba da rade nisu vakcinisani. Isto tako roditelji koji su sa njima po čitav dan. Mogu reći da je to zadata koji hitno mora da se rešava. Vakcinacija nije pitanje demokratije već civilizacije", podvukao je Tidorović.

Tidorović je za Pink rekao i da očekuje da će se u Srbiji uskoro pojaviti i Lambda soj iz Perua, dodavši da naše stanovništvo i dalje putuje i to u mesta koja su trenutno žarišta.

"Moram da kažem, naši građani se ne ponašaju onako kako se ponašaju u Nemačkoj, Austriji, Francuskoj... Treba da se ponašaju slično tome", naveo je Tidorović i dodao da je broj vakcinisanih sada prešao 51 odsto, ali da je najmanje 65 odsto potrebno, "da ne bi brinuli i osećati se sigurno".

"Što se tiče škola, postoje tri modela, prvi model je regularan, da sva deca idu u školu, i može se očekivati da će taj model dobro funkcionisati u gradovima gde je vakcinacija dobro sprovedena. Niš, Priboj, Beograd...", dodaje Tiodorović.

"Ko je prvmio prvi u drugu, zašto ne bi i treću dozu"

Govoreći o drugom modelu, dr Tiodorović ističe da će prema situaciji u porodici kod đaka, dolaziti do kombinacije onlajn i regularne nastave, a kada je u pitanju treći model, on će se primenjivati u gradovima koji su ostvarili najmanji broj vakcinisanih, podvlačeći da, iako je model onlajn nastave pokazan kao dobar, on dodaje da je to loše po mlade, kada je u pitanju obrazovanje.

"Ne treba mnogo poručivati onima koji su se do sada vakcinisali. Jer ako su primili prve dve, zašto ne bi i treću. Ja sam juče primio treću dozu, istu vakcinu koju sam primio i ranije. Sinofarm, kinesku vakcinu. Inače, zna se da može da se bira vakcina, i to što je uradio i Šekler je dobro, zato pozivam sve građane, najviše građane koji imaju hronične bolesti da se vakcinišu. Takođe, mlađe pozivam, jer oni sada čine 50 odsto hospitalizovanih", kaže Tiodorović.

"Čarobni štapić nemamo"

Krizni štab za suzbijanje epidemije korona virusa zasedaće sledeće sedmice, najavila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

"Svaki dan imamo redovne konsultacije i budite uvereni da sagledavamo sve moguće opcije. Što se tiče sastanka celokupnog tima Kriznog štaba, on će biti u toku sledeće nedelje, ne mogu da kažem tačno vreme", rekla je Kisić Tepavčević odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu.

Ona je dodala da su načini prevencije odavno poznati i da ono što je drugačije sada u odnosu na isti period prošle godine jeste to što sada postoji vakcina.

"Ako kažemo da svi koji nisu vakcinisani to treba da učine, to nije ništa novo. Čarobni štapić u borbi protiv virusa nemamo, nema niko u svetu, ali imamo dostupnu vakcinu, i to će nam pomoći", rekla je ministarka.

Ona je kazala da treća doza vakcine neće ojačati kolektivni imunitet, već će zaštiti one koji je budu primili, kao i njihovo okruženje.

O novim merama danas je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je komentarišući najavu da će Krizni štam naredne sedmice odlučivati o novim merama, rekao da ih moli da se odluče za "blaže mere".

"Ne mogu da uzimam posao epidemiolozima i stručnim ljudima, ali ja ću da ih molim da kakve god odluke da donose, da budu što je moguće blaže, zbog toga što mi moramo da naučimo da zivimo sa tim", rekao je Vučić i apelovao na one koji se do sada nisu vakcinisali da to i učine.

Podsetimo, direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je juče da je, kada je reč o epidemiji koronavirusa, situacija u Srbiji jako ozbiljna i da se može očekivati preko 3.000 novoobolelih na dnevnom nivou već sledeće nedelje.

Ivanuša je ocenio da će se situacija pogoršavati iz dana u dan - da će se povećavati broj obolelih na dnevnom nivou, ali i broj hospitalizovanih i broj preminulih od posledica kovida 19.

"Ne samo da su brojke već sada velike već se brzo povećavaju. Mi možemo očekivati preko 3.000 novoobolelih dnevno već sledeće nedelje, a onda ta brojka može još da poraste", istakao je Ivanuša.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija