Društvo

Vladan Đokić novi rektor Univerziteta u Beogradu, Ivanka Popović bez novog mandata

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

25/05/2021

-

14:26

Vladan Đokić novi rektor Univerziteta u Beogradu, Ivanka Popović bez novog mandata
Vladan Đokić novi rektor Univerziteta u Beogradu, Ivanka Popović bez novog mandata - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Novi rektor Univerziteta u Beogradu je prof. Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakulteta, odlučili su danas članovi Saveta UB i na tom mestu će zameniti dosadašnju rektorku prof. Ivanku Popović.

Za njega je glasalo 23 člana Saveta, dok je za prof. Popović glasalo njih 17. Jedan glas je bio nevažeći. Savet UB ima 41 člana, od kojih 23 sa Univerziteta, 12 imenuje Vlada Srbije kao osnivač, a šest Studentski parlament. 

Prethodno se o kandidatima izjašnjavao Senat UB, koga čine dekani svih fakulteta i predstavnici instituta koji ulaze u sastav Univerziteta u Beogradu. Oni su podršku dali prof. Popović koja je dobila 27 glasova, dok je prof. Đokić dobio 17.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

Za prolazak u naredni krug, da se o kandidatima izjašnjava Savet, bilo je potrebno minimum 16 glasova, tako da su oba kandidata dobila neophodnu podršku.

Izabrani i novi prorektori

Osim rektora na sednici Saveta izabrani su i novi prorektori - prof. Branislav Boričić sa Ekonomskog, prof. Ratko Ristić sa Šumarskog, prof. Dejan Filipović sa Geografskog i prof. Zorica Vujić sa Farmaceutskog fakulteta.

Podsetimo, prof. Ivanka Popović na mesto rektora izabrana je 2018. godine i ona je zamenila prof. Vladimira Bumbaširevića. Mandat rektora traje tri godine, a po Zakonu o visokom obrazovanju kandidat ima pravo na dva mandata.

Ivanka Popović je druga žena rektor u istoriji Univerziteta u Beogradu. Pre nje rektor je bila Marija Bogdanović od 2000. do 2004. godine.

Mandat novog rektora zvanično počinje 1. oktobra.

Komentari (0)

Srbija