Društvo

Sedmomesečni Gavrilo otputovao na terapiju u Mađarsku

Komentari

Autor: Euronews

24/05/2021

-

21:40

Sedmomesečni Gavrilo otputovao na terapiju u Mađarsku
Sedmomesečni Gavrilo otputovao na terapiju u Mađarsku - Copyright budihuman.rs

veličina teksta

Aa Aa

Mali Gavrilo Đurđević iz Kragujevca, koji boluje od spinalne mišićne atrofije, večeras je sa porodicom krenuo za Mađarsku gde će nastaviti lečenje.

"Dragi naši saborci, bruji ne samo Srbija, bruji od Gibraltara do Moskve - USPELI SMO. Porodica večeras kreće za Mađarsku, a mi ćemo da slavimo. Hvala svima, svima vama, za bazare, licitacije, kutije, uplate, poruke, neizmernu podršku tokom ovog teškog perioda. Hvala vam od srca, dragi naši ljudi. Uneli ste nam sreću i nadu da može biti bolje i da sa ovim prvim korakom, nastavimo dalje i borimo se za Gavrila", navodi se na fejsbuk stranici "Za Gavrilovu pobedu".

Ranije danas, Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su obezbeđena nedostajuća sredstva za lečenje malog Gavrila. Za njegovo lečenje bilo je potrebno prikupiti 2,5 miliona evra.

"Skupili smo dovoljno da pokrijemo gensku terapiju Zolgensmu, analize pre i posle primanja Zolgensme, i doziranje steroidima, odnosno 2.132.000 evra. Na samom kraju, uključila se država. Ostatak novca od 370.000 evra, snosiće Ministarstvo zdravlja, koje će uplaćivati novac preko predračuna. Ovo je usmeno obećanje dato porodici, sa kojim se ova akcija završava. Mi u Mađarskoj otvaramo novo poglavlje, a vi pratite kako napredujemo", poručili su Gavrilovi roditelji. 

Mozzart

 

U akciji prikupljanja novca za Gavrilovo lečenje učestvovale su brojne javne ličnosti, a najveće fudbalske zvezde današnjice, Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi, poslali su svoje potpisane dresove za humanitarnu licitaciju.

"Još jednom neizmerno hvala i puno ljubavi od nas za vas. Apelovali bi na državu da razmisli o dovođenju genske terapije Zolgensma u Srbiju. Mi smatramo da imamo dovoljno dobre i stručne lekare i medicinsko osoblje, odnosno da ne mora da se putuje u inostranstvo na doziranje.

Gavrilo boluje od retke i progresivne neuromišićne bolesti – spinalne atrofije tip 1, a nadu za izlečenje daje nova i skupa genska terapija za koju je potrebno 2,5 miliona evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija