Društvo

Organizatori "Prajda" za Euronews Srbija: Drugi najavljeni protesti jesu provokacija, ali ne i opasnost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/09/2021

-

12:43

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ovogodišnja tema Prajda je "Ljubav je zakon", a upravo zakoni koji se tiču LGBT populacije biće u fokusu zahteva upućenih ka državi, rekla je za Euronews Srbija Jovanka Todorović iz organizacija Geten. Ona je za druge najavljene proteste, u organizaciji antiglobalista i antimaskera, rekla da predstavljaju provokaciju, ali ne i opasnost.

Inače, od 12. do 18. septembra održava se nedelja ponosa u Beogradu, a sutra, u popodnevnim časovima, je najavljeno održavanje i same Parade, tačnije protesne šetnje gradom. 

Međutim, sa druge strane za isti dan, u gotovo isto vreme kada se održava Prajd, najavljuju se skupovi antiglobalista i antimaskera, za koje Todorović kaže da ih treba svatiti kao provokaciju, ali da ne veruje da će oni izazavati bilo kakve probeme, jer je "Prajd obezbeđen".

"Svaki put kada u isto vreme prijavite skup, jasno je da je reč o provokaciji. Međutim, takve stvari ne treba više da nas brinu. Naša policija odlično radi svoj posao. Imamo redare u okviru same povorke. Verujem da će sve proći kako treba", rekla je Todorović.

Kako je objasnila, spisak zahteva se ne razlikuje preterano od onih koji su bili i prethodnih godina.

"Naši zahtevi se nisu mnogo promenili u poređenju sa prethodim godinama. Isti su i odnose se na usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama, osuđivanje svakog govora mržnje i njihovo procesuiranje i uvođenje seksualne orjentacije i rodnog identiteta u osnovne i srednje škole kao deo obaveznog obrazovanja", kaže Todorović.

Kako kaže, moto ove godine je "Ljubav je zakon" i objašnjava da je upravo jedna od tema neusovjen Zakon o ispolnim zajednicama. Todorović smatra da je nedostatak političke volje jedini razglog zbog čega on nije još usvojen.

"Zakon je svakako naša ovogodišnja tema i time želimo da se bavimo u narednom peridou. Bili smo na korak od usvajanja Zakona o istopolnim zajednicama, očekivali smo da to bude gotovo na proleće. Međutim, od toga se odustalo, ne znam zbog čega tačno. Model postoji već 10 godina, radne grupe su radile punom parom u proteklom periodu, dobili smo finalni modeli i svi smo se tim usaglasili. Crna Gora nas je pretekla, bojim se da će i druge zemlje u regionu to uraditi pre nas. Mislim da ovde nedostaje samo politička volja", smatra Todorović.

Tanjug AP/Emrah Gurel

 

Prema rezultatima istraživanja "Stepen društvene integrisanosti LGBT+ populacije u Srbiji", koje je u junu sprovela organizacija Getena i Centar za prava LGBT osoba, pokazalo se da više od 90 odsto pripadnika i pripadnica ove zajednice doživelo je diskrimnaciju, razne vrste verbalnih nasilja, uvrede i pretnje.

Todorović kaže da je istraživanje pokazalo da nasilja najviše ima u primarnim porodicama, i da je to problem na kojem treba dodatno da se radi.

"Podaci se ne menaju. Nasilje je dominantno u primarnoj porodici. Veliki broj ljudi koji je odgovorio na anketu kaže da su bili žrtve direktnog nasilja od strane roditelja ili braće i sestara, ili nekog drugog člana uže porodice. Veliko je nasilje i u osnovnim i srednjim školama na ovu temu", kaže ona i dodaje da se boljitak osetio jedino kada je u pitanju društvena inkluzija LGBT osoba.

"Većina više nema problem da se druži sa njima, da ih zaposli ili da radi za njih", rekla je Todorović.

Na Prajd sa vakcinom ili negativnim testom

Za razliku od prethodnih, na ovogodišnjem Prajdu moći će da prisustvuju samo građani koji su vakcinisani, koji imaju negativan test i oni koji su preležali koronavirus.

Svi učesnici će morati da pokažu dokaz o vakcinaciji, testiranju ili da su preležali kovid. Mere će tog dana biti prilagođene epidemiološkoj situaciji, o čemu će javnost biti obaveštena narednih dana. 

Ukoliko neko od učesnika nema nijedan dokument, omogućeno je brzo testiranje ispred ulaza u park po ceni od 350 dinara.

Početak Prajda u parku Manjež

Glavni događaj Nedelje ponosa biće Prajd, koji će se održati sutra sa početkom oko 16.30 sati okupljanjem učesnika u parku Manjež.

"Kreće zagrevanje do 17.15 nakon čega se ulazi u Nemanjinu ulicu. Onda se penjemo do Ulice kralja Milana, idemo do Trga Nikole Pašića i pored Doma Nardone skupštine gde ćemo ponovo da izlistamo sve zahteve, a odatle Ulicom kneza Miloša i Nemanjinom natrag do Manježa gde će do 23 biti organizovan zabavni program", rekla je Todorović.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija