Društvo

LGSM pozvala sve pristalice da se priključe prajdu u subotu

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2021

-

21:44

LGSM pozvala sve pristalice da se priključe prajdu u subotu
LGSM pozvala sve pristalice da se priključe prajdu u subotu - Copyright Tanjug/Andrija Vukelić

veličina teksta

Aa Aa

Lezbejska i gej solidarna mreža (LGSM) pozvala je danas svoje saradnike, simpatizere, sve homoseksualne i biseksualne osobe da se priključe učešću te organizacije na beogradskom Prajdu, u subotu, 18. septembra, u Beogradu.

U saopštenju se precizira da će Prajd biti održan u parku Manjež, u subotu, u 16.30 i podsećaju svi koji planiraju da se pridruže skupu da ponesu dokaz o svojoj vakcinaciji protiv kovida 19.

"LGSM nastupa pod sloganom “Ponosni - homoseksualni”. Naše poruke odražavaju beskompromisnu borbu za prava istopolno orijentisanih osoba, uz razumevanje da je pol binarna, nepromenljiva kategorija, za koju je vezana seksualna orijentacija. Kao takve, one odstupaju od ideoloških usmerenja organizacija koje organizuju Prajd, ali uprkos tome očekujemo kako od njih, tako i od šire javnosti, da omogući slobodu izražavanja na Prajdu, kao mestu koje mnogi homoseksualci i biseksualci prepoznaju kao mesto protesta i borbe za svoja prava na dostojanstven život", navodi se u saopštenju.

Protesti homoseksualaca pod parolom “Ponos”, odnosno “Prajd”, započeli su 1970. kao direktna reakcija na državnu represiju nad lezbejkama i gejevima koja je pokušavala da ih zatvori u prostor stida, ćutanja i nasilja, podsećaju iz LGSM.

"Prajd je protest na kome se borimo za svoja prava, za svoju vidljivost i za javni prostor u kome ćemo odbaciti nametnuti stid. Međutim, Prajd je danas širom sveta komercijalizovan i sveden na zabavu. Još gore, na ovim povorkama u mnogim gradovima, uključujući i u Beogradu, država se predstavlja kao saveznik lezbejki i gejeva, iako je ona ta koja nas tlači i unižava, koristeći se metodom “zavadi pa vladaj", tvrde iz LGSM.

"I povrh svega toga, organizacije koje organizuju povorke ponosa, uključujući naravno i beogradski Prajd, ne samo što kapituliraju pred ovim represivnim sistemom, već usvajaju takozvanu kvir teoriju po kojoj biološki pol - odnosno bivanje muškarcem ili ženom - navodno nema realno utemeljenje, a biti homosekusalan - odnosno imati usađenu privlačnost samo prema sopstvenom polu - je nešto što je nazadno i što treba osuditi i iskoreniti", dodaju još iz LGSM.

Ovakve politike, kako dalje tvrde iz LGSM, nemaju veze sa oslobođenjem gejeva i lezbejki, već su tu da pune džepove industriji prenamene pola, koja sve više prerasta u industriju nove terapije konverzije i, kako se dodaje u saopštenju, "predstavlja novi način za brisanje gejeva i lezbejki".

"Gejevi, lezbejke i biseksualne osobe i dalje prepoznaju Prajd kao mesto gde se bore za svoju vidljivost. Zato smo i mi - Lezbejska i gej solidarna mreža - danas na Prajdu. Naše prisustvo ovde jedino doprinosi vidljivosti osoba koje imaju istopolnu seksualnu privlačnost, odnosno vidljivosti muškaraca koji vole muškarce i žena koje vole žene. Ovo je prava poruka Prajda - homoseksualni smo, nismo kvir, nismo nastrani, i nećemo se povući ni pred starom homofobijom ni pred novom terapijom konverzije", zaključuju iz LGSM.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija