Društvo

Koje su uopšte mere trenutno na snazi i šta je sa uvođenjem kovid propusnica?

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

19/09/2021

-

08:00

Koje su uopšte mere trenutno na snazi i šta je sa uvođenjem kovid propusnica?
Koje su uopšte mere trenutno na snazi i šta je sa uvođenjem kovid propusnica? - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prošlo je nedelju dana od poslednje sednice Kriznog štaba i najave premijerke Ane Brnabić da se Srbija sprema za uvođenje kovid propusnica (sertifikata), ali sve je ostalo samo na najavi. Do danas ta mera nije uvedena, iako se broj zaraženih približio neslavnom rekordu od 7.999, koliko je bilo 1. decembra prošle godine.

Na snazi su i dalje samo mere koje nisu ni ukidane tokom leta - maske, distanca, dezinfekcija i dozvoljeno okupljanje do 500 ljudi.

Obavezno je nošenje maski na javnim mestima u zatvorenom prostoru, a to podrazumeva maske u tržnim centrima, prodavnicama, frizerskim i kozmetičkim salonima, javnom prevozu... Svi restorani u obavezi su da obezbede distancu između gostiju od metar i po.

Takođe, svaki objekat mora da ima kovid redara, koji nadzire sprovođenje protivepidemijskih mera u objektu. Što se tiče sportskih manifestacija preporuka je da popunjenost na stadionima bude 50 na otvorenom i 30 odsto u halama, uz sve protivepidemijske mere.

Dozvoljena su i okupljanja do 500 ljudi, a za sve manifestacije koje podrazumevaju da se na jednom mestu nađe više od 500 osoba potrebna je dozvola Kriznog štaba.

Medicinski deo Kriznog štaba već duže traži da se rigoroznije kontroliše sprovođenje mera koje su na snazi, da se uvedu kovid propusnice i obavezna vakcinacija za pojedine kategorije stanovništva, a pre svega za zdravstvene radnike. 

Kovid propusnice uvedene su u mnogim evropskim zemljama, a podrazumevaju da se na koncerte, stadione, restorane, kažiće, noćne klubove... ulazi sa potvrdom o vakcinaciji ili preležanom kovidu-19, a alternativa može biti i negativan test na virus korona.

Propusnice se uvode kao podsticaj vakcinaciji i da se oni koji su "zavrnuli rukav" koliko-toliko vrate normalnom načinu života.

Kon: Neko treba da kaže da se odustalo od novih mera 

Epidemiolog i član Kriznog dr Predrag Kon više puta je ponovio da sve manifestacije koje su organizovane tokom leta nisu imale dozvolu Kriznog štaba, a imale su više od 500 posetilaca.

Dr Kon je u petak za Euronews Srbija rekao da je krajnje vreme da "neko kaže" da li se od novih mera (kovid propusnica) odustalo i da ostaju samo one koje su do sada bile - maske, distanca, pranje ruku.

Tanjug/Sava Radovanović

dr Predrag Kon

Kon je naveo da zaključci sa poslednje sednice nisu sprovedeni. Naglasio je da ukoliko nema kovid propusnica i obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike, jedina alternativa su restriktivne mere - zatvaranje i ograničavanje radnog vremena. Krizni štab je jedino saglasan da policijskog časa ne bi trebalo da bude.

Brnabić: Pripreme za kovid sertifikate

Nakon sednice Kriznog štaba održane 11. septembra javnosti se obratila premijerka Ana Brnabić koja je rekla da se Srbija priprema za uvođenje kovid setrifikata, ukoliko bude bilo potrebno

"Finalnu odluku ćemo doneti za nekoliko dana. Na Kriznom štabu smo se dogovorili da se svi pripremaju za uvođenje kovid sertifikta. Kancelarije za IT i eUpravu organizovaće sastanak sa inspekcijama, ugostiteljima, udruženjima ugostitelja, da u trenutku ako donesemo tu meru svi znaju kako da je primenjuju i da se primenjuje odmah", navela je ona.

Premijerka je tada rekla da se kovid propusnice, ukoliko budu uvedene, neće primenjivati u maloprodajnim objektima, prodavnicama, već samo na mestima gde nije neophodno da se boravi, a postoji rizik od prenošenja virusa - kafići, restorani, noćni klubovi, stadioni.

Istakla je da postoji i indvidualna odgovornost pojedinca, da je država uradila sve što je do nje bilo u epidemiji - izgradila tri kovid bolnice, povećala kapacitete za PCR testiranje, nabavila lekove, nabavila dovoljno vakcina.

Ona je najavila i da će sve inspekcije krenuti u rigoroznu kontrolu sprovođenja protivepidemijskih mera koje su na snazi.

Genov: Nismo dobili poziv za razgovor

Direktor Udruženja hotelijera i ugostitelja - HORES, Georgi Genov kaže da nije bilo razgovora sa predstavnicima vlasti o uvođenju propusnica, ali da Udruženje podržava kovid propusnice ukoliko su one alternativa zatvaranju objekata.

"Ukoliko bi došlo do zatvaranja ugostiteljskih objekata to bi bilo pogubno za sve nas. Nismo imali za sada nikakve razgovore kako bi to izgledalo, ko bi i kako kontrolisao. Ukoliko se uvodkovid propusnice morali bi ugostitelji da nabave aparate koji bi to očitavali", naveo je on za Euronews Srbija

Inspekcijski nadzori

S druge strane, u Radnoj grupi za koordinaciju republičkih i lokalnih inspekcijskih službi za Euronews Srbija kažu da su tokom prošle nedelje imali 13.438 inspekcijskih nadzora i to 7.275 u većim ugostiteljskim objektima, 4.178 u velikim trgovinskim lancima i prodavnicama, 620 u javnom prevozu, 195 na koncertima, 110 na sportskim događajima, 522 nadzora u salama za iznajmljivanje, 248 u tržnim centrima.

Navode da su uzrečena 102 prekršajna naloga, čiija je ukupna vrednost 1.710.000 dinara. Napisane su 32 kazne u ugostiteljskim objektima i to dve od 150.000 dinara, šest od 50.000, pet od 30.000 i 19 od 5.000 dinara.

Bile su i dve kazne na sportskim okupljanjima od po 5.000 dinara, zatim u tržnim centrima jedna od 30.000 dinara i šest od 5.000 dinara.

U velikim trgovinskim lancima napisane su dve kazne od 30.000 dinara i 36 od 5.000 dinara. Najveća novčana kazna napisana je u javnom prevozu - jedna od 300.000 dinara, jedna od 50.000 dinara, četiri od 30.000 i 12 od 5.000 dinara

 

 

Komentari (0)

Srbija