Društvo

Krizni štab do kraja sedmice donosi odluku o popuštanju mera?

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2021

-

16:45

Krizni štab do kraja sedmice donosi odluku o popuštanju mera?
Krizni štab do kraja sedmice donosi odluku o popuštanju mera? - Copyright TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

veličina teksta

Aa Aa

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao je danas još jednom na sve građane, a posebno mlade, da se vakcinišu u što većem broju, jer se time sprečava novi talas epidemije.

On je rekao da će odluka o eventualnom popuštanju mera biti doneta tek posle detaljne analize i procene epidemiološke situacije na sednici Kriznog štaba, koja bi trebalo da se održi do kraja nedelje.

Lončar je, na pitanje Tanjuga može li se na toj sednici očekivati dalje popuštanje mera, rekao da se odluke donose tek kada se izvrši analiza podataka, jer je neozbiljno donositi odluke unapred.

"Na sednici prvo odradimo procenu, a zatim se po tome donose najpovoljnije moguće odluke, jer imate s jedne strane zdravstveni sistem, a sa druge ekonomiju i privredu. Gledamo da nađemo balans, i da budu svi maksimalno ispoštovani, ali su uvek na prvom mestu zdravlje i životi", poručio je ministar.

Lončar je još jednom ukazao na značaj imunizacije, te apelovao na sve građane, posebno na mlade da se u što većem broju vakcinišu jer će se time, kako kaže, sprečiti novi talas i moraće ponovo bolnice koje su izašle iz kovid sistema, da se vrate.

"Situacija je takva da deo bolnica moramo da ostavimo u kovid sistemu posebno bolnice koje smo tipski izgradili za to - Batajnica, Kruševac i završava se Novi Sad. Tu je i VMC Karaburma i u te bolnice će ići svi oboleli pacijenti", naveo je Lončar.

On ističe da mnogo non kovid pacijenata čeka na operacije zbog čega je prioritet vratiti bolnice u redovne sisteme.

"To je sada ozbiljan rad, jer ako neko misli da se sve završilo ovim smirivanjem situacije, za nas to nije slučaj. Za nas tek počinje novi period vraćanja na staro ali sa ozbiljnim zaostatkom, odnosno povećanim listama čekanja koje su se stvorile do sad", zaključio je Lončar.

Komentari (0)

Srbija