Društvo

Milena Lazarević otkriva kakva nas jesen čeka u Srbiji: Miholjsko leto, ali dokle?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/09/2021

-

07:08

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Jesen je na severnu Zemljinu poluloptu stigla sinoć u 21 čas i 21 minut, a urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija i master meteorologije Milena Lazarević otkriva kakva nas sezona očekuje u naredna tri meseca.

Prema njenim rečima, na vreme ove jeseni širom Evrope uticaće hlađenje Pacifika, odnosno pojava koju nazivamo El Ninja (devojčica).

"U pitanju je pojava anomalnog hlađenja vodene površine i pojačanje istočnih pasatnih vetrova", kaže Lazarević.

U većem delu Balkana dnevne temperature biće oko proseka i tokom ovog prelaznog perioda ne očekujemo toplotne talase, jer maksimalna dnevna temperatura neće prelaziti 30 stepeni.

"To će naročito biti povoljno za područja koja su tokom prethodnih meseci imala poteškoća sa sušom i požarima. Da podsetim da prosečna maksimalna temperatura za naše područje, tokom rane jeseni,  iznosi oko 22-23 stepena", ističe.

U prvom delu jeseni očekuje se toplo i uglavnom suvo vreme. Međutim, tokom druge polovine jeseni, na samom prelazu u zimu, iznad Rusije i Skandinavije moguće je formiranje bloking sistema koji bi našim područjima mogli doneti i obilnije padavine, naročito na zapadu. Dakle, u drugom delu jeseni očekujemo više padavina i niže temprature.

Vlažnija jesen u Srbiji

Što se Srbije, konkretno tiče, ova jesen biće nešto prijatnija i vlažnija nego što smo to navikli.

"Važno je da istaknem da ćemo tokom prvih dana jeseni uživati u pravom Miholjskom letu i temperaturi iznad 25 stepeni", kaže Milena i nastavlja:

"Jutra će biti sveža, često i maglovita naročito po kotlinama i dolinama. Inače, magla je česta tokom jeseni i njena pojava i podizanje se teško prognoziraju, zato se lokacija magle i tačno vreme podizanje prognozira do 24 sata unapred", kaže ona.

Tokom noćnih i jutarnjih sati temperatura će se u većini mesta spuštati i do 6-7 stepeni što je, gledajući proseke za ovo doba godine, nešto ispod višegodišnjeg proseka.

Kada je reč o padavinama, srednja suma padavina na teritoriji cele Srbije iznosiće oko 50 litara po metru kvadratnom, što je nešto veća količina kiše nego prethodnih godina.

"Treba naglasiti da je ovo sezonska prognoza koja nam daje samo verovatnoću da će se neki događaj ostvariti ili ne. Zato je najbolje kombinovati sezonsku prognozu sa dnevnom za što tačnije i preciznije podatke", zaključuje Milena Lazarević, urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija.

Kakav je dan pred nama?

Lazrević kaže da prvi dan jeseni donosi blago otopljenje kao uvod u Miholjsko leto u kome ćemo uživati u narednim danima, tačnije od petka.

"Prvi sneg pao je juče na Kopaoniku, a snežne pahulje stanovnici visokih planinina mogu da očekuju i danas pre podne", kaže ona. 

Kako dodaje, južnije od Beograda povremeno će padati slaba kiša, dok će se na severu smenjivati sunačani i oblačni intervali. Poslepodne se očekuje razvedravanje na jugu.

"Maksimalna temperatura biće do 4 stepena viša nego juče, ali će to i dalje biti vrednost ispod proseka za ovo doba godine.U najtoplijem delu dana od 17 do 20 stepeni, dok će na planinama biti tek par stepeni iznad nule", kaže Lazarević.

Objašnjava da će na osećaj hladnoće i danas uticati severni vetar, koji će na planinama imati najjači intezitet. 

 

Komentari (0)

Srbija