Društvo

Najnoviji presek za škole: Srednjoškolci u tri grada u Srbiji prate nastavu online sledeće nedelje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/09/2021

-

11:07

Najnoviji presek za škole: Srednjoškolci u tri grada u Srbiji prate nastavu online sledeće nedelje
Najnoviji presek za škole: Srednjoškolci u tri grada u Srbiji prate nastavu online sledeće nedelje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U narednoj nedelji svi srednjoškolci u Ivanjici, Novom Pazaru i Užicu pratiće nastavu po trećem modelu - online, dok će se drugi model, kombinovani - dan u školi, dan od kuće - primenjivati u srednjim školama u 18 lokalnih samouprava.

To su Beograd, Valjevo, Vranje, Leskovac, Lajkovac, Lebane, Prokuplje, Ub, Čačak, Bajna bašta, Velika Plana, Vladičin Han, Ljig, Kragujevac, Sjenica, Šabac, Niš i Sremska Mitrovica.

Drugi model kombinovane nastave primenjivaće se od ponedeljka i u 7. i 8. razredu osnovnih škola u Ivanjici, Lajkovcu, Valjevu i Kragujevcu.

Ostale osnovne i srednje škole radiće po prvom modelu, odnosno đaci će pratiti direktno nastavu iz školskih klupa.

Tim za škole, ponovio je direktorima škola kako se postupa u slučaju da se pojavi više obolelih učenika i nastavnika u jednom odeljenju.

Ukoliko se u jednom odeljenju sa 16 ili manje učenika, pojavi troje zaraženih đaka celo odeljenje prelazi na treći, onlajn model nastave u trajanju od 10 dana. 

Ukoliko se radi o odeljenjima sa 17 i više učenika, nakon pojave dva slučaja, odeljenje se deli na dve grupe i nastavlja rad po drugom (kombinovanom) modelu nastave. Na grupe se potom primenjuje postupak za odeljenja sa 16 i manje učenika, odnosno nakon pojave nova tri obolela učenika u grupi prelazi se na treći model u trajanju od 10 dana se nalaže samo za tu grupu.

Razmatranje opšte epidemiološke situacije

"Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja koja su prešla na treći model nastave usled obolevanja učenika", navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete.

Imajući u vidu specifičnost organizacije obrazovno-vaspitnog rada u školama za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom Tim za škole doneo je odluku da ukoliko se u odeljenju kod dva učenika potvrdi infekcija SARS-CoV-2 virusom, predlaže se prelazak na nastavu na daljinu u trajanju od 10 kalendarskih dana uz prethodne obavezne konsultacije sa roditeljima učenika tog odeljenja.

"Ukoliko su u pojedinim školama školska uprava, kao i stručni organi, uz konsultacije sa Savetom roditelja i institutima/zavodima za javno zdravlje, procenili da epidemiološka situacija u školi dozvoljava nastavak neposrednog obrazovno-vaspitnog rada, te škole mogu uz pojačanu primenu svih epidemioloških mera, organizovati neposredni rad kao najbolje rešenje za učenike", navode u Ministarstvu.

Komentari (0)

Srbija