Društvo

Odluka bolnice u Kruševcu da ne objavljuje podatke o umrlima od korone uzburkala javnost, dr Perišić: Smrtnost nije veća

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/09/2021

-

20:15

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Smrtnost u kovid bolnici u Kruševcu nije ništa veća nego u bilo kojoj drugoj bolnici koja zbrinjava najteže kovid pacijente, tvrdi za Euronews Srbija direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš prof. dr Zoran Perišić. Sumnje u javnosti da je situacija u ovoj ustanovi dramatična, izazvala je odluka da se prestane sa objavljujem informacija o smrtnosti u kovid bolnici u Kruševcu.

Na takve konstatacije, Perišić je rekao da je to bila jedina bolnica koja je izlazila sa podacima o smrtnosti, te da će se sada objavljivati centralizovano za celu Srbiju.

"Izolovano objavljivanje podataka upravo budi sumnju i postavlja pitanja da li je to kod vas drugačije, bolje, gore... Objavljuju se objedinjeni podaci i to je tako", navodi direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

On ističe da je za Kruševac specifično to što sve bolnice sa juga Srbije, koje nemaju jedince specijalne nege, šalju sve svoje pacijente u Kruševac.

"Tako da, koncentracija najtežih pacijenete nije ista u svim bolnicama i ne može na isti način gledati smrtnost pacijeneta u Vranju ili Leskovcu, i u Kruševcu. Ali ako analiziramo prema bolnicama u Beogradu, smrtnost je veoma slična. Radi se o pacijentima koji imaju koronu dvocifren broj dana i koji su po odluci lekara prebačeni u Kruševac. Njihovi ulazni parametri su obično jako loši. nema nikakvih propusta u lečenju, to smo pomno analizirali. Iamo sve što je potrebno, a bolnica je izuzetno dobro opremljena", navodi prof. dr Zoran Perišić.

Upitan za incident koji se desio u toj bolnici, kada se sredstvo za dezinfekciju našlo u respiratoru, Perišić je naglasio da niko od pacijenata nije bio ugrožen i da je propust tehničara na vreme uočen.

"Incident se desio tako što nije bila dobro isprana posuda u kojoj se pripremao rastvor za ublaživanje kiseonika. Odgovorni za to su tehničari i oni su dobili opomene. Nije niko bio životno ugrožen, nije niko inhalirao dezinficijens, da ne bude nedoumice oko toga. Zamislite jedan oštećeni respiratorni sistem kroz koji se pusti rastvor bogat hlorom. U sekundi bi taj pacijent vrištao od bolova. To se nije desilo i isključili smo svaku mogućnost da se takva vrsta zabune ponovo desi", rekao je direktor UKC Niš.

On je naveo da trenutno u kovid bolnici u Kruševcu leži oko 420 pacijenata i  u svim objektima UKC Niš oko 160 pacijenata.

Dosta pacijenata u teškom stanju

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Inače, UKC Niš zbrinjava kovid pacijente na nekoliko lokacija – ginekologiji, pedijatriji, infektivnoj klinica i u novom KC.

"Ima dosta pacijenata koji su u teškom stanju, većina je na kiseoničkoj potpori. Dvocifren je broj pacijenata na respiratoru", rekao je Perišić.

Upitan da li će biti otvaranja novih delova KC Niš za kovid pacijente, on je podsetio da ta zdravstvena ustanova brinjava sve najteže bolesnike iz drugih centara i da bi svako dalje smanjenje kapaciteta UKC Niš značilo ugrožavanje zbrinjavanje pacijenata sa juga Srbije.

"Veiki je broj bolnica sa juga Srbije prešao u kovid režim i mi sada zbrinjavamo praktično sve trauma sa juga Srbije", naveo je on i naglasio da su morali da odlažu neke hladne operacije koje mogu da čekaju, a da zbrinjavaju samo najteže pacijente.

Ističe da sve hitne i životno ugrožene pacijente odmah zbrinjavaju, a odlažu ono što može da čeka -  operacije u ortopedijiu, operacije kile....

"Svesni smo da je to tim ljudima takođe važno i da se mora u jednom trenutku uraditi. Potrudićemo se kada se ovo završi da krenemo da čistimo liste čekanja što pre I što više", zaključio je on.

Komentari (0)

Srbija