Od danas na snazi deklaracije za mlečne proizvode s palminim uljem: Nutricionista otkriva zašto je ova namirnica štetna
Komentari01/08/2025
-15:03
U Srbiji od danas, 1. avgusta važe nova pravila za proizvode sa palminim uljima. To između ostalog znači da se mlečni proizvodi koji sadrže palmino ulje ili neko drugo biljno ulje neće moći označavati, oglašavati ili vizuelno predstavljati kao da su u potpunosti od mleka.
Takvi proizvodi, takođe, neće smeti da se u prodavnicama izlažu pored klasičnih mlečnih prerađevina i fizički će morati da budu odvojeni, a cilj je da prodavci potrošače ne dovode u zabludu prilikom kupovine.
Dok se neki trgovci u poslednji čas prilagođavaju ovakvim pravilima, drugi su to odavno uradili.
"Metro Cash & Carry je i ranije ovaj vid proizvoda obeležavao vrlo jasno i kupci su u najvećem broju slučajeva imali sve potpune informacije. U praksi su sada ovi proizvodi grupisani i fizički odvojeni od drugih proizvoda. Imaju vrlo jasnu oznaku i kupci sada još jasnije mogu da uoče razliku između ovih proizvoda i sto posto mlečnih proizvoda", kažu za Euronews Srbija iz ovog velikog trgovinskog lanca.
Euronews/Emil Čonkić
Lidl najavljuje da se nijedan artikal sa mešovitim sastavom mleka i biljnih ulja, uključujući i palmino, više neće nalaziti u njihovoj ponudi i da zato neće biti potrebe za dodatnim obeležavanjem.
"Mi smo imali nekoliko artikala koje smo u dogovoru sa dobavljačima već krenuli da menjamo, odnosno da prilagođavamo sastav tako da svi proizvodi od 1. avgusta budu sto posto od mleka", ističu iz Lidla.
Dopunom uredbe mešoviti proizvodi koji se već nalaze u prodavnicama i nemaju potrebne oznake moći će da se tu zadrže do isteka roka trajanja, a najkasnije do Nove godine, ali odvojeno izloženi kako bi se jasno razlikovali od proizvoda sa mlekom. U suprotnom, ako uredba ne bude primenjena, kazne se kreću od 250.000 dinara do tri miliona dinara.
Iz Ministarstva poljoprivrede uveravaju da postoji dovoljan broj veterinarskih i poljoprivrednih inspektora koji će nadgledati sprovođenje ove uredbe.
Zašto je štetno palmino ulje
Nutricionistkinja Milka Raičević za Euronews Srbija objašnjava da se palmino ulje, kao veoma jeftino, nalazi u velikom broju prerađenih prehrambenih proizvoda, kao i u grickalicama koje su "zarazile ceo svet".
"Jako je bitno da znamo da palmino ulje, ako se preterano unosi, može da dovede do promena u organizmu. Velika zastupljenost ove štetne namirnice je problem celog čovečanstva", upozorava Raičević, dodajući da se upotreba palminog ulja u ishrani povezuje sa brojnim posledicama po zdravlje, uključujući i srčana oboljenja.
Diktat niske cene
Razlog zbog kog se palmino ulje toliko koristi u prehrambenoj proizvodnji je njegova niska cena, ali i specifično ponašanje prilikom prerade i upotrebe u termičkoj obradi hrane.
Naime, na sobnoj temperaturi ono je u polu-čvrstom stanju što ga čini pogodnim za proizvodnju različitih margarina i drugih poluproizvoda, a istovremeno je vrlo otporno na oksidaciju, što znači da produžava rok upotrebe namirnica kojima se koristi.
Euronews/Emil Čonkić
Vrlo je stabilno na visokim temperaturama, pa je pogodno za prženje, a koristi se čak i u proizvodnji kozmetike.
Zdravije alternative
Ipak, ako se koristi prekomerno, što se dešava vrlo lako zbog široke zastupljenosti, vrlo brzo može da izazove rast štetnog LDL holesterola krvi i zato nutricionisti savetuju da se menja zdravijim masnoćama.
Euronews Srbija
"To je na prvom mestu maslinovo ulje, koje sadrži i omega 3 masne kiseline. Imamo dve vrste maslinovog ulja - onog iz ploda i onog iz koštica, a u svakom slučaju je mnogo zdravija varijanta nego palmino ulje. Tu je i kokosovo ulje koje je fantastično i koje isto tako podnosi više temperature više, ali je ono i mnogo skuplje. Svinjska mast takođe ima svoju upotrebnu vrednost, ali i kod nje moramo voditi računa na kojoj temperaturi ćemo tretirati namirnice", ističe nutricionistkinja.
Ona poziva ljude da uvek čitaju sastav proizvoda koje kupuju i da izbegavaju upotrebu margarina.
"Sve diktira budžet, odnosno koliko imamo para i koliko smo edukovani, ali sada imamo salate i priliku da se preorijentišemo na zdravije stvari. Važno je i da deci ne dajemo svakodnevno čipseve i grickalice i da od malih nogu menjamo loše navike", zaključuje Raičević.
Komentari (0)