Društvo

Obeležena 77. godišnjica misije "Halijard": Kako su srpski seljaci spasavali američke pilote u Drugom svetskom ratu

Komentari

Autor: RINA

25/09/2021

-

16:50

Obeležena 77. godišnjica misije "Halijard": Kako su srpski seljaci spasavali američke pilote u Drugom svetskom ratu
Obeležena 77. godišnjica misije "Halijard": Kako su srpski seljaci spasavali američke pilote u Drugom svetskom ratu - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

U memorijalnom centru na Galovića Polju u Pranjanima obeležena je 77. godišnjica misije Halijard, u kojoj su meštani sela Pranjani spasavali pilote SAD.

"Postoje mnoge slične priče o herojstvu u Drugom svetskom ratu, i kada pričamo o hrabrosti često se ograničavamo na one koji nose uniformu, ali ovo je drugačija vrsta hrabrosti, koja govori o seljacima, zapravo običnim Srbima koji danas ovde žive", rekao je američki general major Dejvid Tejbor na obeležavanju godišnjice.

Dodao je da je, kada su obaveštajci saznali da se vojnici SAD kriju u Srbiji, kancelarija za strateške poslove napravila plan da izvuče svoje ljude iz okupirane srpske države.

"Dok je narod Srbije skrivao oborene avijatičare, deleći ono malo hrane što su imali i zbrinjavajući njihove povrede, SAD su krenule na posao. Do početka avgusta 1944. godine, uz pomoć lokalnog stanovništva, započeto je čišćenje terena i pravljenje tajne piste koja bi savezničkim posadama omogućila izvlačenje i povrat svojim kućama", rekao je Tejbor.

Operacija "Halijard" počela je u martu 1944. godine, kada je komandant JVUO, general Dragoljub Mihailović naredio izgradnju piste sa koje je obavljana vazdušna evakuacija savezničkih pilota i u čijoj su izgradnji učestvovali meštani Pranjana i okolnih sela.

"Ono što pokazuje operacija Halijard jeste da svaki izazov možemo da rešimo ako radimo zajedno. Želim da se zahvalim našim domaćinima, narodu Pranjana, potomcima ovih hrabrih ljudi i neznanih heroja bez kojih ne bi bilo ni misije Halijard", rekao je u obraćanju Entoni Godfri, ambasador SAD u Srbiji

Dodao je da partnerstvo između Srbije i Ohaja traje do dan danas, i da je to "biser vojnog partnerstva sa Srbijom".

Obeležavanjem godišnjice misije "Halijard" na Galovića polju, položeni su venci žrtvama izgubljenim u Drugom svetskom ratu uz emitovanje himni SAD i Srbije, u prisustvo pripadnika Vojske Srbije.

Sa improvizovanih pista u Srbiji i Bosni i Hercegovini evakuisano je 500 savezničkih avijatičara, od čega 417 Amerikanaca. U periodu od avgusta 1944, do februara 1945. godine avijatičari su prevoženi u američke baze u Italiji.

Komentari (0)

Srbija