Društvo

MASA: Obezbediti uslove da nastava počne na fakultima, a ne onlajn

Komentari

Autor: S.T.

30/09/2021

-

08:35

MASA: Obezbediti uslove da nastava počne na fakultima, a ne onlajn
Studenti - Copyright Tanjug/AP/Laurent Gillieron

veličina teksta

Aa Aa

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) pozvala je sve ključne aktere na zajednički dogovor kako bi se obezbedili uslovi da akademska godina umesto u virtuelnom okruženju počne nastavom u amfiteatrima i učionicama fakulteta.

Ukazuju i na činjenicu da još uvek veliki broj građana Srbije nije zaštićen od virusa korona, a da posebno zabrinjava to što veliki broj studenata i prosvetnih radnika još uvek nisu doneli odluku da se vakcinišu.

MASA apeluje na sve akademske građane da se uzdrže od širenja lažnih i neproverenih teorija i da se pokrene dijalog kako bi se čula stručna mišljenja i odgovorilo na sve eventualne sumnje i nedoumice koje studenti i nastavnici imaju u vezi s neophodnom imunizacijom.

"Кoliko god da su se pojedini fakulteti dobro organizovali i uspeli tokom prethodnih 18 meseci da postignu nesumnjiv napredak u izvođenju nastave u onlajn okruženju, smatramo da je neposredan kontakt nastavnika i studenata nezamenljiv i neophodan kako ne bi došlo do daljeg derogiranja sistema obrazovanja i nivoa stečenog znanja naših studenata", navodi se u saopštenju.

Napominju da je danas, zahvaljući dostupnosti vakcina, moguće obezbediti neposredni kontakt nastavnika i studenata i, u najvećoj mogućoj meri, izbeći onlajn nastavu, posebno kada su u pitanju praktične vežbe.

"MASA pozdravlja korake koje su u tom pogledu samostalno preduzeli pojedinačni fakulteti, uključujući Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu. Međutim, potrebno je da okvir za izvođenje nastave u što većoj meri bude ujednačen na svim univerzitetima i fakultetima u Srbiji, kako bi svi bili sigurni da postupamo u skladu sa zakonom i da nijedan učesnik u obrazovnom procesu neće biti nepravedno oštećen", navode.

Smatraju da je neophodno da resorno ministarstvo ponudi okvir za postupanje univerziteta i fakulteta, koji je u skladu sa važećim propisima o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a istovremeno da se ne zadire u garantovanu autonomiju univerziteta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija