Društvo

Epidemiolog Studentske poliklinike se plaši da ovaj talas zaraze koronom može biti gori od svih prethodnih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/09/2021

-

21:54

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Raste broj zaraženih virusom korona i među studentima. U Studentskoj poliklinici u Beogradu kažu da dnevno imaju više od 150 pregleda akademaca sa sumnjom na kovid, a da da je tokom jučerašnjeg dana bilo 23 pozitivna.

Od studenata koji su smešteni u studentskim domovima, trenutno je njih 14 pozitivno na virus korona i oni nisu u svojim sobama, već su kod kuće ili kod rodbine.

Akademci sa težom kliničkom slikom zbrinjavaju se u stacionaru Studentske poliklinike u Prote Mateje i trenutno je stacionar pun.  

Epidemiolog Studentske poliklinike Mila Paunić kaže da u poslednja dva dana imaju veliki broj inficiranih i da je juče bilo 23 pozitivnih na virus korona.

Ona je za Euronews Srbija rekla da je to veliko povećanje u odnosu na jul, kada je tokom celog meseca bilo ukupno 27 pozitivnih i da se plaši da ovaj talas može biti "gori od svih prethodnih"

"Juče je bilo 23 pozitivnih, što je skoro kao ceo juli. Sada imamo više od 150  pregleda u toku dana. Postepeno je išlo povećanje broja zaraženih. ", navela je Paunić.

Svakim danom sve je više studenata koji dolaze na pregled u kovid ambulantu Studentske poliklinike, a među njima ima i onih koji su vakcinisani.

Paunić pojašnjava da je četvrtina studenata koji dođu na kliniku vakcinisana, ali da je klinička slika kod njih blaža nego kod nevakcinisanih.

"Vakcinacija ne garantuje da se neće inficirati, ali će vakcinisani imati lakšu kliničku sliku. Ima onih koji su vakcinisani, koji imaju blagu sliku, koja podseća na prehladu. Na žalost ima i onih koji su hospitalizovani, imaju teže kliničke slike", navela je Paunić.

Novi talas može biti gori od prethodnih

Ona je apelovala na mlade da se vakcinišu i da poštuju protivepidemijske mere - nose maske u zatvorenom, poštuju distancu.

"Bez obzira što je svima dosadilo da nose maske i da budu na distanci od  metar i po do dva, to je jedino što će nas spasiti. Mi smo imali velike brojeve pozitivnih, poslednja dva dana. To sve podseća na one velike talase koje smo imali. Plašim se da ovaj može da bude gori i od prethodnih, ukoliko se ovako nastavi", navela je ona.

Euronews Srbija

Navodi da je stacionar u Prote Mateje pun i da će, verovatno, već od danas ponovo aktivirati kao kovid bolnicu hostel u studentskom domu "Kralj Aleksandar prvi", poznatiji kao Lola.

"Kreće studentska godina. Nama će sada prići Studentski centar. Oni će nam pomoći tako što ćemo moći da koristimo hostel Lola. Danas ćemo, najverovatnije, morati neke studente da smestimo u Lolu, koji su pozitivni ili čekaju PCR", pojasnila je ona.

Ističe da je plan da nova školska godina krene u uobičajnom formatu, a tamo gde nije moguće da to bude kombinovano ili onlajn. Narednih petnaestak dana to će se procenjivati.

Minić: Spreman hostel u domu Lola 

Direktor ustanove Studentski centar "Beograd" Goran Minić kaže za Euronews Srbija da je hostel u domu Lola spreman da primi zaražene studente.

Podseća da je Lola od novembra 2020. godine u kovid sistemu, ali da od aprila ove godine nemaju pacijente.

" Mi smo spremni i na vezi smo sa Studentskom poliklinikom. Ukoliko bude potrebe, počećemo da primamo zaražene studente", naveo je on.

Napominje da je na raspolaganju u domu Lola 25 soba - jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne.

"Prošli put smo opredelili 11 soba za studente koji čekaju rezultate testiranja. Ostale sobe smo opredelili za one sa pozitivnim nalazom", naveo je on.

Kampanja za vakcinaciju

Kako bi se pospešila vakcinacija među mladima Studentska poliklinika organizovala je dve akcije. Jedna je otvaranje posebne mejl adrese na koju studenti mogu da pošalju sva pitanja koja ih muče i da će dobiti odgovor.

"Oni su vrlo zbunjeni i ne znaju kome da veruju. Apelujemo da nas slobodno pitaju i mogu da dobiju brojne odgovore", navela je ona.

U promociji vakcinacije urađen je i spot namenjen mladima, koji ima poruku buđenja i solidarnosti.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" najmanje vakcinisanih je među mladima. U starosnom uzrastu od 18 do 24 godine vakcinisano je 15,9 odsto građana.

Komentari (0)

Srbija