Društvo

Vremenska prognoza za oktobar: Prvi jesenji mesec, ipak, donosi miholjsko leto - ali do kada

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/10/2021

-

08:27

Vremenska prognoza za oktobar: Prvi jesenji mesec, ipak, donosi miholjsko leto - ali do kada
Vremenska prognoza za oktobar: Prvi jesenji mesec, ipak, donosi miholjsko leto - ali do kada - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, Strahinja Aćimović, Dimitrije Goll, Zoran Žestić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Početak oktobra donosi nam razvedravanje i naglo otopljenje, kao uvod u produženo miholjsko leto koje se prognozira u narednim danima.

Ovaj oktobar, sudeći prema trenutnim podacima, biće za nijansu topliji od proseka, a padavine će biti u okvirima višegodišnjih granica.

"To znači da će dnevne temperature, minimalna i maksimalna, biti za skoro 1 stepen iznad proseka", kaže urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija i meteorolog Milena Lazarević.

Dodaje i da će srednja jutarnja temperatura biti u intervalu od 5 do 9 stepeni.

Tanjug/Miloš Milošević

 

Na planinama će temperatura, tokom noćnih i jutarnjih sati, biti tek par stepeni iznad nule, odnosno oko 2-3 stepena Celzijusa.

Maksimalna temperatura do 19 stepeni

Kada je reč o maksimalnoj temperaturi, njena srednja vrednost na teritoriji cele Srbije biće oko 18-19 stepeni.

"Poljoprivrednici bi tokom ovog meseca trebalo da očekuju prosečnu količinu kiše, a umereno vlažan oktobar je pred nama. Očekujemo da, tokom ovog meseca, u Srbiji u proseku padne 40 litara/m2", kaže Lazarević.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Kada je reč o prostornoj raspodeli padavina, prognoze su da će Vojvodina dobiti nešto više padavina od ostatka zemlje.

"Važno je znati da, kada je u pitanju mesečna prognoza, ona podrazumeva verovatnoću da će se neki događaj ostvariti, tako da bi je ipak trebalo uzeti sa malom dozom rezerve. Preciznije podatke, naravno, možemo dobiti od dnevne prognoze, zato je važno pratiti svakog dana vremenske izveštaje", zaključuje Lazarević.

Prognoza za danas

U Srbiji će jutro biti hladno, na jugu i istoku ponegde sa slabim prizemnim mrazem, a po kotlinama i rečnim dolinama mestimično sa kratkotrajnom maglom.

Tokom dana pretežno sunčano i prosečno toplo. Vetar slab i umeren, u košavskom području i jak, a na jugu Banata povremeno i olujni jugoistočni.

Najniža temperatura od 1 stepen na jugu i istoku do 12 na jugu Banata, a najviša dnevna od 21 do 25 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

U Beogradu ujutru sveže, a tokom dana pretežno sunčano i prosečno toplo. Vetar umeren, povremeno i jak jugoistocni.Najniža temperatura od 9 do 11, a najviša dnevna oko 25 stepeni Celzijusa.

 

Komentari (0)

Srbija