Društvo

Dan sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima, Brnabić: Srbija opredeljena za mir

Komentari

Autor: FoNet, Tanjug

03/10/2021

-

12:54

Dan sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima, Brnabić: Srbija opredeljena za mir
Dan sećanja na žrtve stratišta u Jajincima - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić položila je danas venac na spomenik stradalima u Spomen parku "Jajinci" tokom Drugog svetskog rata i naglasila da je borba protiv fašizma jednako važna danas kao i tada.

Poučeni turbulentom istorijom i stradanjem srpskog naroda tokom 20. veka, Srbija je danas čvrsto opredeljena za put mira, poručila je predsednica Vlade Ana Brnabić na komemorativnom skupu. Ona je rekla da Srbija danas neumorno ističe da su nam na putu napretka glavni postulati mir, predvidivost i stabilnost.

"Mir, skoro po svaku cenu, to je ono što ponavljamo tokom prethodnih sedam godina, od kada je Srbija počela dubinski da se menja i da se vraća sebi i vrednostima svojih predaka, od kojih su neki svoje živote ostavili upravo na ovom mestu", rekla je Brnabić koja je predvodila državnu komemorativnu svečanost u Spomen-parku Jajinci.

Istakla je da je današnja Srbija ekonomski stabilna, vojno jaka, uvažavana od strane svih u međunarodnoj političkoj areni i da je poštuju zbog, kako je rekla, odgovorne politike koje je trasirao predsednik Aleksandar Vučić.

Naglasila je da naša zemlja ostvaruje pobede u ekonomiji, nauci, sportu, kulturi, savremenim tehnologijama, čvrstim međunarodnim odnosima, o čemu, kaže, svedoče projekti i investicije u Srbiji.

"Srbija se danas više ne stidi svoje bogate istorije i tradicije, o čemu svedoči i prisustvo svih nas danas ovde", rekla je Brnabić.

Dodala je da je konačno odata pošta Stefanu Nemanji, osnivaču srednjevekovne srpske države, da se obeležava proboj Solunskog fronta, događaja od svetskog istorijskog značaja, kao i da su po prvi put ovekovečena stradanja u Jasenovcu i zločini ustaškog režima.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Premijerka je najavila da će sutra posetiti Prebilovce, jedan od, kako je istakla, simbola stradanja srpskog naroda Pavelićeve NDH, ali i ponovnog stradanja našeg naroda 1992. godine.


"Danas konačno možemo da sa pijetetom odajemo poštu svojim, ali i tuđim žrtvama, kao i da bez straha i kompleksa slavimo slobodarske ideale kojima su naši preci prkosili okupatorima, poručila je premijerka.

Naglasila je da Srbija danas ne dozvoljava da bude ponižena i ponižavana navodeći da su protekle dve nedelje pokazale da borba za očuuvanje i bezbednost Srba na KiM svakoga dana ima sve više izazova.

Država je, istakla je premijerka, pokazala da je spremna da zaštiti svoj narod.

"Nije više ovo Srbija od pre jedne decenije, koja nije spremna da reaguje na jednostrane akte Prištine. Srbija današnje bitke, na čelu sa predsednikom Vučićem, dobija vođenjem uspešne i konzistentne politike mira, saradnje i dijaloga", navela je Brnabić.

U Srbiji i njenom narodu, fašizam nikada nije pronašao plodno tle, pa neće ni danas, poručila je ona, ističući da baštinimo vrednosti predaka palih za slobodu i bolju budućnost srpskog naroda.

"Držeći se politike kompromisa, ali ne po svaku cenu, mi se klanjamo palim žrtvama uz obećanje da će njihovi ideali, kao i sveta i nepokorna zemlja koju su nam ostavili u amanet, ostati takvi i u vekovima koji dolaze", istakla je premijerka.

Brnabić je kazala da se četvrti put obraća na stratištu u Jajincima, mestu gde je život izgubilo 80.000 rodoljuba - Srba, Jevreja, Roma, pripadnika Narodnooslobodilačkog rata, antifašista i drugih.

Dodala je da se na tom mestu, koje ima duboki istorijski značaj, svaki put sa jednakim bolom i pijetetom priseća žrtava i užasnih posledica fašizma.

Premijerka je kazala da su na tom mestu surovo stradali ljudi dovođeni iz logora na Starom sajmištu i Banjice i sistematski uništavan svako ko je, kako kaže, za pobornike fašističke ideologije bio "nepodobne" vere, rase i nacije.

"Ovde su svojim životima, stradali junaci odbranili i nas od tog zla koje više nikada i nigde ne sme pustiti korene i protiv čijih se pojavnih oblika svi zajedno moramo boriti svim raspoloživim sredstvima, svuda i uvek", poručila je premijerka.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Jedan od preživelih logoraša Slavko Milanović, koji je streljanje više od 80.000 Srba, Roma i Jevreja u Jajincima nazvao "do tada neviđenim zlom", ukazao je da okupatori nisu pravili razliku između dece i odraslih, starih i bolesnih, ubijajući u koncentracionim logorima na teritoriji Beograda.

Naveo je da je Beograd u okupiranoj Evropi imao najviše koncentracionih logora i da su, osim u Jajincima, sistematske likvidacije vršene su i u logorima na Banjici, Sajmištu, u Zemunu, Topovskim šupama.

"Ubijani su svi za koje su fašiti smatrali da mogu predstavljati pretnju njihovoj nacističkoj ideologji. U istrebljenju srpskog, jevrejskog i romskog naroda nisu pravili razliku između dece, odraslih, starih i bolesnih", kazao je Milanović.

Konstatovao je da je prošlo 76 godina od završetka Drugog svetskog rata, a da se fašizam i nacizam u različitim oblicima ponovo pojavljuju, ne samo u zapadnoj Evropi, nego i u regionu.

Kako je rekao, najsvežiji primer su dešavanja u Hrvatskoj gde se, kaže, rehabilituju NDH i ustaški pokret i ističu simboli, znamenja i pozdrav "Za dom spremni", dok se s druge strane umanjuju ili negiraju zločini počinjeni nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Milanović je naveo da je na teritoriji bivše NDH, prema do sada prikupljenim podacima, stradalo 74.762 dece.

"Ustaški genocid nije bio srpska propaganda ni izmišljotina. Jasenovac se zaista dogodio, kao što se dogodio i Aušvic. Naša dužnost je da se do poslednjeg daha borimo za istinu", poručio je Milanović.

Dan sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja

U Spomen-parku "Jajinci" danas se obeležava Dan sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja na tom stratištu u Drugom svetskom ratu, a državnu komemorativnu svečanost predvodila premijerka Ana Brnabić.

Komemoracija je počela u 11 sati, počasnim pozdravom počasne jedinice garde Vojske Srbije, a nakon toga premijerka Brnabić odala je počast stradalima polaganjem venaca kod Spomenika žrtvama zloglasnog stratišta, uz zvuke himne Bože pravde, u izvođenju orkestra Vojske Srbije.

Ceremoniji su prisustvovali i ministarka za rad zapošljavanje, biračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Narodne skupštine, ratni veterani, preživeli logoraši, potomci stradalih...

Vence su položili i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici opštine Voždovac, SUBNOR-a Srbija, Udruženja logoraša 1941-1945, Saveza jevrejske zajednice, Jevrejske opštine Beograd, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Udruženja 6.Ličke divizije.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

U okviru komemoracije izveden je umetnički program "Oni su naše sećanje", a poemu "Moja duša je ubijena ptica" govoriće glumci Ivana Žigon, Vjera Mujović, Grigorije Jakišić.

U poemi povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve u Jajincima korišćeni su tekstovi pesama Branka Miljkovića, Dušana Matića, Maka Dizdara.

Jajinci su najveće mesto stradanja na teritoriji okupirane Srbije u Drugom svetskom ratu gde su, prema zvaničnim, iako najverovatnije nepreciznim podacima, od leta 1941. do jeseni 1943. godine nacisti streljali 80.000 Srba, Jevreja i Roma.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

U Jajincima su ubijani muškarci, žene, pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta, antifašisti, ali i nasumično hapšeni civili, kao deo odmazde nemačkih okupatorskih vlasti u Beogradu, koja je donela proglas kojim za svakog ubijenog Nemca mora biti ubijeno 100 civila, a za svakog ranjenog Nemca, mora biti ubijeno 50 ljudi.

U Jajince su dovođeni i streljani logoraši iz Banjičkog logora i sa Sajmišta.

Strelište u Jajincima je pre Drugog svetskog rata služilo kao "Školsko strelište beogradskog garnizona" vojske Kraljevine Jugoslavije da bi ga nemačke vlasti pretvorile u prostor za egzekucije.

Memorijalni park, u okviru koga se nalazi i spomenik stradalima, otvoren je 20. oktobra 1964. godine, povodom 20. godišnjice ulaska partizanskih snaga u Beograd.

Komentari (0)

Srbija