Apel preduzeća "Zelenilo-Beograd" uoči praznika: Kupujte jelke sa busenom
Komentari
09/12/2025
-10:30
Javno komunalno preduzeće "Zelenilo-Beograd" apelovalo je danas da građani kupuju jelke sa busenom, jer time utiču na zaštitu životne sredine i sprečavanje seče mladih stabala četinara, ukazujući da se stablo koje je služilo kao ukras u domu, nakon praznika, vraća prirodi.
Građani koji, nakon praznika, nemaju gde da posade svoju jelku, mogu je doneti u rasadnik "Zelenila“, nakon čega će je radnici tog preduzeća posaditi na nekoj od javnih zelenih površina.
Preduzeće "Zelenilo Beograd" i ove godine za novogodišnje i božićne praznike ima u ponudi jelke sa busenom u svojim rasadnicima u ulicama Vojvode Stepe i Marije Bursać, čija cena zavisi od vrste drveta i visine, a kreće se od 1.655 dinara - koliko košta smrča visoka od pola do jednog metra, do 5.370 dinara - koliko je isto drvo visoko dva i po metra.
U periodu dok traju praznici i dok jelke budu ukrašavale domove sugrađana, potrebno je povesti računa o nekoliko važnih stvari koje će pomoći da sadnica i posle praznika bude u dobroj kondiciji i dobrom zdravstvenom stanju.
Kako bi se jelka što bolje održala u sobnim uslovima, tokom praznika je potrebno da se redovno orošava, odnosno prska vodom, kao i da se redovno zaliva odstajalom vodom sobne temperature. Kada prođu praznici, drvo ne treba odmah iznositi napolje na mesto sadnje, već je potrebno da se obezbedi period prilagođavanja.
Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku ili prostoriji koja se ne greje, a posle tog perioda da se posadi na predviđeno mesto.
Sadnja se vrši kada zemlja nije zamrznuta, odnosno kada spoljna temperatura nije ispod nula stepeni Celzijusa, ukazalo je "Zelenilo" u saopštenju.
Prilikom kićenja jelke treba voditi računa o ukrašavanju njenog vrha kako se ne bi polomio ili oštetio.
Jedan od načina da se sačuva vrh, jeste da se uz njega postavi neki štapić ili olovka, pa tek onda ukras. Jelku, takođe, ne treba postaviti blizu grejnog tela, jer to može izazvati opadanje četina.
Komentari (0)