Društvo

Otvoren Sajam naoružanja, predstavljeno novo vojno borbeno vozilo “lazanski“

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2021

-

11:08

Otvoren Sajam naoružanja, predstavljeno novo vojno borbeno vozilo  “lazanski“
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Jubilarni 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme Partner 2021 svečano je otvoren danas na Beogradskom sajmu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je poručio da će Srbija nastaviti da jača svoju vojsku i dalje razvija odbrambenu industriju.

Takođe, istakao je da je Srbija prepoznata u celom svetu kao zemlja koja promoviše mir i stabilnost.

Predsednik Vučić je na ceremoniji otvaranja predstavio novo borbeno multifunkcionalno vozilo “lazanski“ koje je dobilo ime po nedavno preminulom novinaru, vojnom analitičaru i ambasadoru Srbije Miroslavu Lazanskom.

“U svetu interesa nema milostinje za slabe već poštovanja za snažne i zato je važno da razvijamo odbrambenu industriju“, naglasio je Vučić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Podsetio je da se na Beogradskom sajmu uporedo održava skup čelnika nesvrstanih zemalja i dodao da otvaranju Sajma naoružanja prisustvuju predstavnici mnogih država, kao i da će se  Srbija postarati da ako žele da kupe naoružanje dobiju pristojne cene.

"U svakom slučaju dobiće dobar proizvod", dodao je predsednik Srbije.

Borbeno vozilo “lazanski“ je modifikovana verzija “lazara 3“, a glavna razlika je u višenamenskom topu kalibra 57 milimetara.

Otvaranju Sajma Partner 2021 prisustvuju ministar odbrane Nebojša Stefanović i predstavnici više stranih delegacija.

Na najvećem sajmu naoružanja i vojne opreme ukupno se predstavlja 132 izlagača, od čega 36 dolazi iz inostranstva,  iz 16 zemalja, među kojima su izlagači iz Austrije, Kine, Danske, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Ovogodišnji sajam je i pogledu izloženih noviteta višestruko premašio sajam održan pre dve godine.

Na sajmu je predstavljeno više od 70 sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvoja Vojnotehničkog instituta, koje radi samostalno ili zajedno sa Odbrambenom industrijom Srbije.

Do 14.oktobra u halama 1 i 4 i na otvorenom prostoru biće izloženi artiljerijsko-raketni sistemi, sistemi PVO, modernizovana borbena vozila, nova oklopna vozila, vazduhoplovi, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, protivoklopni sistemi, telekomunikacioni sistemi za upravljanje vatrom, terenska vozila, kao i različite vrste vođenih i nevođenih raketa.

Kako je ranije najavljeno, Jugoimport SDPR izlaže oko 40 sistema iz sopstvenog razvojnog programa, a preduzeća iz grupacije Odbrambene industrije Srbije, osim naoružanja koja razvijaju sa Vojnotehničkim institutom, prikazaće i svoje razvojne projekte.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

To preduzeće ranije je najavilo da će na sajmu Partner biti prikazani proizvodi iz razvoja i proizvodnje zavisnih Jugoimportovih preduzeća, kao što su “Borbeni složeni sistemi“ iz Velike Plane, sa pogonom i u Kuršumliji, fabrika “Belom“ u Uzićima, koja proizvodi malu municiju, pančevačka “Utva“, kao i “Kovački centar“ i nova “Kapislana“ u Valjevu.

Pored kompanija koje pripadaju grupaciji Odbrambene industrije Srbije, na Partneru 2021 će se predstaviti i drugi proizvođači naoružanja i vojne opreme iz Srbije, pravni subjekti registrovani za promet naoružanja i vojne opreme, naučne, obrazovne i istraživačke institucije, kao i institucije Ministarstva odbrane u oblasti remonta, održavanja naoružanja i vojne opreme i opitovanja.

Tokom trajanja Sajma biće organizovani stručni forumi i panel diskusije na kojima će vojni eksperti iz zemlje i inostranstva imati priliku da pokažu dostignuća i ideje i razmene iskustva u oblasti odbrambene tehnologije.

U četvrtak će biti dan otvoren za posetioce, koji će moci da pogledaju sve što je izloženo, uz kupljenu kartu i negativan pi-si-ar test.

 

Komentari (0)

Srbija