Društvo

Agencija za sprečavanje korupcije: Gradonačelnica Niša prijavila potencijalni sukob interesa sa zakašnjenjem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2021

-

19:57

Agencija za sprečavanje korupcije: Gradonačelnica Niša prijavila potencijalni sukob interesa sa zakašnjenjem
Agencija za sprečavanje korupcije: Gradonačelnica Niša prijavila potencijalni sukob interesa sa zakašnjenjem - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula je postupak protiv gradonačelnice Niša, Dragane Sotirovski, kako bi se utvrdilo da li se našla u sukobu interesa kada je u pitanju lista potencijalnih kandidata za kupovinu stanova koje je gradilo JP "Gradska stambena agencija" Niš, naveli su iz Agencije za Euronews Srbija. Dodali su da je ona, po zakonu, morala najkasnije do 15. septembra da o eventualnom sukobu interesa pismeno obavesti Agenciju, a to je učinila dva dana nakon isteka tog roka.

Na 24. mestu liste za kupovinu stanova po povlašćenim cenama nalazi se zet gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, inače  zamenik direktora Apoteka Niš. On je palicirao za stan od 48,99 kvadrata. Lista potencijalnih kandidata objavljena je 10. septembra, a Sotirovski je 17. septembra obavestila Agenciju o tome da je među njima i njen zet.

"S obzirom na to da je odredbom čl. 42. st. 1. Zakona o sprečavanju korupcije, pored ostalog, propisano da je javni funkcioner dužan da tokom vršenja javne funkcije, bez odlaganja, a najkasnije u rok od pet dana, pismeno obavesti Agenciju o sumnji u postojanje sukoba interesa, Agencija je protiv imenovane pokrenula postupak za odlučivanje o postojanju povrede navedene zakonske odredbe", navodi Agencija.

Sotirivski: Moj zet je sasvim legitimno na 24. mestu

Gradska stambena agencija Niš od 2014. gradi takozvane "socijalne stanove". Kada je počela gradnja prvih lamela u ulici Majakovskog, predstavnici grada i Gradske stambene agencije te stanove nazivali su "socijalnim". Nisu imali ništa ni protiv tog termina u medijima. I u dokumentima Agencije piše da su građeni kroz nastavak Programa socijalnog stanovanja koji omogućava da do stana dođu oni koji ne mogu da ga kupe po tržišnim cenama. 

Međutim, otkako je objavljena rang lista kandidata za kupovinu novih stanova na ovoj lokaciji, na kojoj se našao i zet gradonačelnice, tvrde drugačije.  

"To nisu socijalni stanovi, to je podrška stanovanju i to se ne zove socijalni stan, to je stan koji Gradska stambena agencija prodaje po ceni koja nije profitna. Moj zet je na 24. mestu, sasvim legitimno i legalno, kao i mnogi drugi ljudi", rekla je Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša.

Opširnije o tome u prilogu.

Euronews Srbija

 

Komentari (0)

Srbija