Društvo

Digitalni sertifikat od danas i za one koji su preležali koronu, a nisu vakcinisani! Šta se menja i kako do njega

Komentari

Autor: Jovana Stanković

27/05/2021

-

16:04

Digitalni sertifikat od danas i za one koji su preležali koronu, a nisu vakcinisani! Šta se menja i kako do njega
Digitalni sertifikat od danas i za one koji su preležali koronu, a nisu vakcinisani! Šta se menja i kako do njega - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Građani Srbije koji su preležali koronu, a nakon toga se nisu vakcinisali, od danas mogu da dobiju Digitalni zeleni sertifikat koji sada izgleda malo drugačije, potvrdila je za Euronews Srbija Dragana Bećić pomoćnik direktora Kancelarije za IT i eUpravu. 

Kako je objasnila, za sertifikat je potrebna potvrda o tome da je korona preležana i ona podrazumeva pozitivan PCR ili antigenski test, i dodaje da je važno da se testranje obavilo u akreditovanim ustanovama.

"Sertifikat sadrži podatke doze o obe vakcine, a sada se najnoviji podatak nalazi u donjem delu gde se upravo nalazi potvrda o preležanoj bolesti koja je novina na ovom dokumentu", kazala je ona za Euronews Srbija.

E-Uprava

 

 

Na pitanje kako do sertifikata mogu da dođu oni koji nisu digitalno pismeni, Bećić kaže da ova kancelarija radi na tome da se on u budućnosti može izdati i na papiru. 

Rizik od falsifikata

Govoreći riziku da se ovaj sertifikat falsiflikuje, kako je inače praksa proteklih dana sa PCR testovima koji se na crnom internet tržištu prodaju za 4.000 dinara, napominje da je sa ovim sertifikatom to nemoguće uraditi.

"Za razliku od klasične potvrde, digitalni sertifikat je elektronski potpisan dokument. Ovde postoji i validacija i QR koji garantuju bezbednost", kaže Bećić.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi:

- za vakcinaciju zelena boja ukoliko su primljene prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine AstraZeneka;

- za rezultate PCR i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni;

- za rezultat serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih 6 meseci (za vakcinisane osobe), odnosno 2 meseca (za nevakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan

- za lica koja su oporavila od COVID-19 podatak se prikazuje ukoliko je lice imalo pozitivan rezultat PCR ili antigenskog testa u poslednjih 6 meseci.

Inače, da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na Portalu eUprava. Nakon toga treba da odu na "odabri usluge za dobijanje digitalnog sertifikata" i onda je potrebno da kliknu na dugme "Pokreni uslugu". Nakon unosa i provere podataka i sertifikat stiže na vašu mejl adresu.

Komentari (0)

Srbija