Društvo

Muzej žrtava genocida podržao izjavu potpredsednice Bundestaga o zločinima nacista u Kraljevu i Kragujevcu

Komentari

Autor: Fonet

20/10/2021

-

13:53

Muzej žrtava genocida podržao izjavu potpredsednice Bundestaga o zločinima nacista u Kraljevu i Kragujevcu
Muzej žrtava genocida - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Muzej žrtava genocida pozdravio je danas izjavu potpredsednice Bundestaga Klaudije Rot, koja je masovne zločine nacističke Nemačke nad nedužnim civilima u Kraljevu i Kragujevcu sredinom i u drugoj polovini oktobra 1941. godine, označila kao zločine protiv čovečnosti i istakao da je to prvo javno izvinjenje sa izrazima pokajanja.

Muzej žrtava genocida u potpunosti podržava i stav Rot o tome da "tragediju u Kragujevcu treba uvek iznova ispričati, u udžbenicima, muzejima, umetničkim delima, za novu generaciju mladih koja možda ne zna dovoljno o tom događaju ili nema pravog osećaja u vezi sa njim".

Izražavajući poštovanje i zahvalnost potpredsednici Bundestaga za iskrene, otvorene i hrabro iznete stavove u vezi sa istorijskim kontekstom, karakterom, uzrocima i tragičnim posledicama zločina protiv čovečnosti koje je nacistička Nemačka počinila u Kraljevu i Kragujevcu pre punih 80 godina, Muzej je ukazao da ta izjava predstavlja prvo javno izvinjenje sa izrazima pokajanja jednog od najviših predstavnika države Nemačke za počinjene konkretne ratne zločine u ta dva srpska grada.

"Samo na osnovama iskrenog i na istorijskim činjenicama zasnovanog pokajanja svi zajedno možemo težiti istinskom istorijskom pomirenju naša dva naroda. Gest gospođe Rot predstavlja snažan, jasan i hrabar, a toliko potreban i dugo očekivan doprinos tom i takvom civilizacijskom i humanom procesu", navodi se saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija