Evropa

Stogodišnjak optužen da je bio čuvar nacističkog logora, pred sudom se izjasnio da nije kriv

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

08/10/2021

-

17:00

Stogodišnjak optužen da je bio čuvar nacističkog logora, pred sudom se izjasnio da nije kriv
Tanjug/(AP Photo/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/(AP Photo/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Stogodišnjak Jozef S, optužen da je bio čuvar logora Zaksenhauzen i pripadnik specijalnih SS jedinica tokom Drugog svetskog rata, izjasnio se pred sudom u Brandenburgu da nije kriv po optužnici za pomaganje u ubistvu više od 3.000 zarobljenika.

Optuženi je drugog dana suđenja rekao da ne zna za logor Zaksenhauzen, u kojem je prema optužnici služio od 1942. do 1945. godine, prenosi AP.

Prethodno su dva svedoka iz Francuske i Holandije pred sudom rekla da su njihovi očevi ubijeni u tom logoru, jer su pripadali pokretu otpora protiv nacista.

Optužnica Jozefa S. tereti da je "svojevoljno" kao čuvar i pripadnik SS-a pomagao u ubistvu "najmanje 3.518 zarobljenika" tog logora severno od Berlina.

Zaksenhauzen je istovremeno služio i kao logor za obuku SS jedinica koje su bile specijalizovane za čuvanje koncentracionih logora.

U tom logoru život je izgubilo više od 20.000 osoba, uglavnom Jevreja, ali i političkih protivnika nacional-socijalistickog režima.

Sudski veštaci su utvrdili da je Jozef S. uprkos dubokoj starosti sposoban za suđenje, ali najviše dva sata dnevno.

Suđenje se zbog toga ne održava u zgradi pokrajinskog suda, nego u za to specijalno pripremljenoj sportskoj dvorani u blizini mesta stanovanja optuženog, u Brandenburgu na Havelu, gradu od oko 100.000 stanovnika koji je udaljen oko pedeset kilometara od Berlina.

Komentari (0)

Evropa