Društvo

Kosovski bokseri dva puta vraćeni iz centralne Srbije zbog obeležja Kosova

Komentari

Autor: Jovan Đurić

23/10/2021

-

14:14

Kosovski bokseri dva puta vraćeni iz centralne Srbije zbog obeležja Kosova
Boks - Copyright Bokserski savez Srbije/AIBA

veličina teksta

Aa Aa

Bokserskoj reprezentaciji Kosova nije dozvoljen ulazak u centralnu Srbiju, na putu ka Beogradu gde bi trebalo da učestvuju na Svetskom prvenstvu u boksu koje se održava od 24. oktobra do 6. novembra, preneo je RTK2.

Oni su dva puta vraćeni zbog toga što su na sebi imali kosovska obeležja. Jednom su vraćeni sa aerodroma u Beogradu gde su doputovali iz Ciriha, a drugi put sa prelaza Končulj.

Kako je za Euronews Srbija rečeno u BSS, oni su insistirali na tome da Kosovo učestvuje uz obeležja Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Iz Međunarodne bokserske federacije (AIBA) su za Euronews Srbija rekli da, zajedno sa domaćinom Svetskog prvenstva, Bokserskom federacijom Srbije, rade na rešavanju ove situacije.

Naveli su i da je Bokserska federacija Kosova (BFK) njihov član od 2014. godine, i da očekuju da učestvuje na Svetskom prvenstvu. 

"AIBA očekuje da se delegacija BFK ne tretira ništa drugačije od ostalih članova. Želimo da svi bokseri budu dobrodošli, i svet boksa ne poznaje granice. Verujemo da svi sportisti moraju imati fer šansu za dokazivanje svojih mogućnosti u ringu. Sport bi trebalo da ujedini ljude, i da na njega ne utiču nacionalne politike", rekli su iz AIBA za Euronews Srbija.

Reprezentacija Albanije: Nećemo da učestvujemo ako Kosovo ne dođe

Generalni sekretar Bokserske federacije Kosova Ljatif Demoli rekao je danas da kosovski bokseri‚nisu uspeli da preko Končulja uđu u centralnu Srbiju i da im to policija nije dozvolila jer su imali opremu i prateći materijal sa oznakama Kosova, javila je RTK2.

"Vrlo brzo ćemo stupiti u kontakt sa predstavnicima Svetske bokserske federacije u Beogradu i pokušati da nađemo rešenje", rekao je Demoli.

Na čitavu situaciju je reagovala i albanska bokserska reprezentacija, rekavši da neće učestvovati na svetskom prvenstvu ukoliko se to ne dozvoli Kosovu. 

Kapiten tima Nelson Husa je za RSE rekao da je selektor albanske reprezentacije Zef Đoni odlučio da se povuče sa takmičenja zbog Kosova.

"Trenutno smo u Beogradu, ali ako Kosovo ne dođe mi ćemo da se vratimo u Albaniju", rekao je on.

Euronews Srbija je kontaktirao i MUP Srbije, ali do objavljivanja teksta nismo dobili potvrdu o vraćanju kosovskih boksera sa administrativnog prelaza.

Komentari (0)

Srbija