Društvo

Kako će izgledati nastava u školama ove nedelje - srednjoškolci u četiri lokalne samouprave po kombinovanom modelu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

25/10/2021

-

07:06

Kako će izgledati nastava u školama ove nedelje - srednjoškolci u četiri lokalne samouprave po kombinovanom modelu
Kako će izgledati nastava u školama ove nedelje - srednjoškolci u četiri lokalne samouprave po kombinovanom modelu - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Srednjoškolci u Beogradu, Vrnjačkoj Banji, Šapcu i Nišu ove nedelje će nastavu pratiti po drugom, kombinovanom modelu - dan u školi, dan onlajn, odlučio je Tim za škole. U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji đaci će regularno ići u školu i nastavu pratiti iz klupa.

Epidemiološka situacija u školama analizira se svake nedelje, a Tim za škole svakog petka obaveštava škole kako će raditi naredne nedelje.

U Ministarstvu prosvete pojašnjavaju da se pri donošenju odluke analiziraju opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid 19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja koja su prešla na onlajn nastavu usled obolevanja učenika.

Ukoliko je učenik zaražen roditelji su u obavezi da o tome obaveste školu. Prema "semafor modelu" ukoliko se u jednom odeljenju sa 16 ili manje učenika, pojavi troje zaraženih đaka, celo odeljenje prelazi na treći, onlajn model nastave u trajanju od 10 dana. To važi samo za to odeljenje.

Ukoliko se radi o odeljenjima sa 17 i više učenika, nakon pojave dva slučaja zaražavanja, odeljenje se deli na dve grupe i nastavlja rad po drugom (kombinovanom) modelu nastave. Na grupe se potom primenjuje postupak za odeljenja sa 16 i manje učenika, odnosno nakon pojave nova tri obolela učenika u grupi prelazi se na treći model u trajanju od 10 dana se nalaže samo za tu grupu.

Za nedelju dana zaraženo 4.372 dece

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema "Servis javnog zdravlja" koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" u nedelji od 14. oktobra do 20. oktobra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina bio je 4.372 (0,57 odsto) obolelih.

profimedia

 

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije ukupno 72 odeljenja, koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju, promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Ukupno su 1.003 odeljenja koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u proteklih 10 kalendarskih dana i 157 grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn zbog pojave tri slučaja infekcije učenika, u proteklih 10 kalendarskih dana.

Ne testiraju se sva deca

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović ukazao je da je broj obolelih đaka u školama širom Srbije možda dvostruko veći nego što je prijavljen, te da su iz tog razloga na poslednjoj sednici tražili da se pređe, bar deset dana, na onlajn nastavu.

"Na terenu je drugačija situacija, jer se ne testiraju sva deca. Ne prijavljuje se sve kako je bilo, odnosno, u odnosu to na prijavljen broj slučajeva kod dece, može biti da ih ima čak i duplo", rekao je Tiodorović.

U Ministarstvu prosvete napominju da odluku o eventualnom prelasku svih škola na onlajn nastavu donosi Krizni štab, a dok ne bude doneta takva odluka Tim za škole će, kao i do sada, donositi odluku o modelima nastave u određenim lokalnim samoupravama.

Oni su pozvali članove medicinskog dela Kriznog štaba da prisustvuju narednoj sednici Tima za škole, da zajedno analiziraju situaciju i donesu odluku o nastavi za naredni period.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija