Društvo

Preležali kovid, a ne mogu do sertifikata: Šta je sa onima koji su radili testove kod privatnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Ana Mihaljčić

25/10/2021

-

13:37

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Od početka četvrtog talasa koronavirusa, jedan broj vakcinisanih, ali i nevakcinisanih građana preležao je kovid sa lakšim simptomima. Kako bi izbegli dugačke redove, mnogi od njih su najpre radili brze antigenske testove u privatnim zdravstvenim ustanovama. Oni koji su bili pozitivni, tek onda bi se prijavljivali državnim kovid ambulantama. Sada su se našli u grupi onih koji ne mogu da dobiju kovid propusnice.

Nakon što mu se zarazila ćerka, Miloš Erdeljanović je odlučio da je testira u privatnoj laboratoriji. Posle pozitivnog antigenskog testa, uputili su se u lokalnu kovid ambulantu. Međutim, problem je nastao po izlasku iz izolacije. Tada je shvatila da ne može da dobije potvrdu o preležanom kovidu, jer e-uprava o njoj nema podatke.

"Ona nije evidentirana i nema nikakvu mogućnost da dobije e-sertifikat ni po kom osnovu. Sve i da hoće da se vakciniše treba da prođe i određeni period posle preležane bolesti da se organizam rehabilituje. Ona nema mogućnost da dobije e-sertifikat iako je dete preležalo bolest", kaže Erdeljanović za Euronews Srbija.

Iako je primila dve doze vakcine, korona nije uspela da je zaobiđe. Međutim, Gabrijela Čonkić je sa pozitivnim rezultatom na antigenski test otišla u privatni dom zdravlja. Kada im je tamo, nakon oporavka od bolesti, zatražila potvrdu o preležanom kovidu, nastao je problem.

"Krenula je rasprava i na kraju sam dobila sertifikat da sam se lečila kod njih, odnosno da sam preležala kovid. Međutim, ja sa tim sertifikatom ne mogu ništa. Pokušala sam da ukucam da sam preležala kovid na eUpravi, međutim ne mogu. Plašim se da neću moći da dobijem zeleni sertifikat, za bilo šta što bi trebalo, čak i za putovanje, dok ne primim treću dozu", navela je Čonkić.

Preležala koronu, ali o tome nema dokaz

Njen slučaj nije usamljen. Ankici Marinković, lekar je savetovao da treću dozu vakcine ne prima još, jer je skoro preležala koronu, ali ni ona o tome nema dokaz.

"I pored toga što sam pre sedam meseci vakcinisana sa dve doze vakcine, što sam pre dva i po meseca preležala kovid, trenutno nemam važeći digitalni zeleni sertifikat niti mogu da dobijem kovid propusnicu. Tamo gde treba da su podaci o preležanom kovidu moja rubrika je prazna iako sam se testirala pozitivno u privatnoj laboratoriji, a lečila u državnom domu zdravlja. Tako da trenutno ne znam ko treba da mi izda potvrdu o preležanom kovidu da bih dobila sertifikat i propusnicu", navodi Marinković.

Na pitanje hoće li se priznavati pozitivni testovi iz privatnih laboratorija, iz Kriznog štaba odgovaraju da je važno u kojoj laboratoriji je rađen test.

profimedia

 

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže da je važno da laboratorija u kojoj je rađeno testiranje ima sertifikat Ministarstva zdravlja.

"Ukoliko je Ministarstvo zdravlja dalo sertifikat tim laboratorijama i one imaju mogućnost da to rade. Zašto se ne bi priznavalo? To je u redu, ali ako nemaju sertifikat, ako im nije u registraciji to odobreno, onda će to biti mali problem", naveo je Tiodorović za Euronews Srbija.

Laboratorije u kojima su testirani građani sa kojima smo razgovarali jesu sertifikovane, ali oni svoj sertifikat još nemaju. Da li će ga i kada dobiti, pitanje je za Ministarstvo zdravlja, rečeno je Euronewsu u E-upravi. Iz Ministarstva nije stigao odgovor. 

Testiranje samo u državnim laboratorijama

Vlada Srbije saopštila je juče da će za kovid propusnice (digitalni zeleni sertifikat) biti validni samo rezultati PCR i antigenskog testa urađeni u nekoj od referentnih, odnosno državnih laboratorija.

"Rezultati PCR ili brzog antigenskog testa su vidljivi u sertifikatu samo kada su urađeni u državnim labaratorijama i samo takvi će biti vidljivi prilikom očitavanja QR koda od strane inspekcije ili kovid redara u objektu u koji je neko došao nakon 22 sata", poručeno je iz Vlade Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija