Društvo

Dr Kon: Imamo dečaka od 16 godina koji je zbog korone u lošem stanju, svi koji su na respiratoru su životno ugroženi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Blic

25/10/2021

-

08:01

Dr Kon: Imamo dečaka od 16 godina koji je zbog korone u lošem stanju, svi koji su na respiratoru su životno ugroženi
Krizni štab - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Neophodne su ozbiljne sankcije za one koji ne poštuju epidemiološke mere. Došli smo u situaciju da imamo slučaj dečaka od 16 godina koji je u teškom stanju, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Republike Srbije za borbu sa epidemijom koronavirusa Predrag Kon.

"Svi koji su na respiratoru su životno ugroženi. Imamo slučaj dečaka od 16 godina koji je u teškom stanju. Sve to skupa podrzumeva da virus traži osetljivu populaciju, i preko porodica ulazi i u škole", kaže dr Kon.

Ističe da je proces imunizacije neophodan, kao i poštovanje svih propisanih epidemioloških mera.

"Moramo biti efikasniji i brži. Ako hoćemo neki rezultat neophodna je vakcinacija. Jasna je preporuka vakcinacije dece od 12 godina, uskoro će biti registrovana i vakcina za decu od pet do 11 godina", navodi on za Pink.

Kon takođe tvrdi da je dugotrajniji imunitet koji dobijaju deca upravo vakcinacijom, ali i savetuje da je buster doza takođe važna.

Tanjug/AP

 

"Oni koji se vakcinišu kao mladi imaju dugotrajniji imunitet. Svako ko je primio Sinofarm već posle četiri meseca može da primi tu buster dozu pojačanja i to se preporučuje u ovoj situaciji maksimalne cirkulacije virusa", rekao je Kon.

On je upozorio i da je potrebno da ljudi koji imaju neku hroničnu bolest ili imunosupresiju treba da se vakcinišu u nakon četiri meseca.

"Za sada ne postoji vakcina koja može dugotrajno da zaštiti ljude od korone. Vrlo je važno znati da se imunizacijom dece pravi ozbiljna barijera koja sprečava prenošenje virusa. To je daleko efektivnija i efikasnija zaštita", objasnio je dr Kon.

"Potrebno je sprovoditi epidemiološke mere i ozbiljno kažnjavati one koji ih krše", zaključuje on.

Podsetimo, u daljoj borbi sa koronavirusom koji je u Srbiji uzeo maha sada su na snazi i kovid propusnice. Inspekcije i komunalna milicija počele su da kažnjavaju sve koji se posle 22 sata nađu u ugostiteljskim objektima - kafićima, restoranima, barovima, bez kovid propusnica.

Primena te mere počela je od subote, ali nije bilo sankcija, već su građani i ugostitelji imali dva dana da se prlagode.  

Tanjug/Sava Radovanović/Zoran Žestić

 

Primena kovid propusnica važi i za sve proslave posle 22 sata - rođendane, svadbe, krštenja - koje se organizuju u ugostiteljskim objektima. 

Ukoliko inspektori u lokalu zateknu gosta koji nema kovid propusnicu lokal se prazni i zatvara na 24 sata. Predviđene su i novčane kazne: za pravna lica 300.000 dinara, za preduzetnika 150.000, odgovorno lice u firmi 50.000 dinara, kovid redara 30.000 i gosta 5.000 dinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija