Društvo

Upozorenje stručnjaka: Srbiju bi posle zemljotresa u Mladenovcu mogao da pogodi jači potres

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2021

-

16:50

Upozorenje stručnjaka: Srbiju bi posle zemljotresa u Mladenovcu mogao da pogodi jači potres
EPA/Mast Irham, Google Maps - Copyright EPA/Mast Irham, Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Ne bi trebalo da zanemarimo zemljotres koji se u Mladenovcu desio pre dva dana i čija je magnituda bila 3,7 stepeni Rihtera, kaže Ana Mladenović sa Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dodaje da to nije najjači zemljotres koji može pogoditi to područje.

Ona je za Tanjug rekla da se na području Centralne Srbije statistički jednom u deset godina desi zemljotres jačine pet ili nešto više stepeni po Rihteru, a poslednji takav bio je 2010. u Kraljevu.

"Mi ne znamo da li će se dogoditi jači potres, kada i gde, ali s obzirom da je prošlo više od 10 godina od zemljotresa u Kraljevu, očekujemo da se u bliskoj budućnosti desi takav zemljotres. Dobro je što je u Mladenovcu bio jedan manji potres pre i posle glavnog zemljotresa, jer je to znak da se seizmička aktivnost smiruje, tako da ne očekujemo da će se taj jači zemljotres dogoditi brzo", poručila je Dimitrijevićeva.

Dodala je da su to ipak zemljotresi srednje jačine koji nemaju rušilačku snagu, već samo mogu da obore predmete koji nisu fiksirani ili da zatresu lustere.

"Zemljotresi kod nas slabiji nego u susednim zemljama"

Mladenovićeva naglašava da Srbija nije jako trusno područje, posebno ako je uporedimo sa Albanijom, Italijom, Crnom Gorom, Hrvatskom i drugim zemljama regiona.

"Seizmička energija koja se oslobađa na Balkanskom poluostrvu generiše se na obali Jadranskog mora. Ploča koja se nalazi ispod Jadranskog mora sudara se sa pločom na kojoj je Balkansko poluostrvo i tu nastaje najveća seizmička energija koja se oslobađa blizu obale ili u bliskom unutrašnjom delu kontinenta. Ona može da se prenese i do nas, ali na tom putu slabi i zato su zemljotresi kod nas slabiji nego u susednim zemljama", objasnila je Mladenovićeva.

Najtrusnija područja u svetu su čitava obala Tihog okeana, zapadne obale Severne i Južne Amerike, Japan, Indonezija, Filipini, dok su to u Evropi Italija i Turska, kaže Mladenovićeva.

Ona navodi da se svakog dana u svetu desi jedan zemljotres magnitude 5 stepeni Rihtera, dok zemljotresa poput onog u Mladenovcu, ima 100.000 godišnje na celoj zemaljskoj kugli. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija