Društvo

Treći zemljotres od sinoć: Novi potres od 1.6 jedinica Rihtera kod Mladenovca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/11/2021

-

09:42

Treći zemljotres od sinoć: Novi potres od 1.6 jedinica Rihtera kod Mladenovca
Treći zemljotres od sinoć: Novi potres od 1.6 jedinica Rihtera kod Mladenovca - Copyright EPA/GEORG HOCHMUTH

veličina teksta

Aa Aa

Zemljotres jačine 1,6 jedinica Rihterove skale registrovan je kod Mladenovca. Kako se navodi na sajtu Seizmološkog zavoda, potres se dogodio u 7.58 sati. Od sinoć su registrovani zemljotresi u regionu Kragujevca: jutros oko 5.18 i sinoć u 23.25.

Printscreen Republički Seizmološki zavod

 

Na portalu Republičkog seizmoločkog zavoda stoji da su od sinoć registrovana tri zemljotresa na teritoriji Srbije. Prvi je bio jačine 3,9 jedinica Rihtera kod Kragujevca sinoć u 23.25. Drugi je bio takođe kod Kragujevca, jutros u 5.18, jačine 1,9 jedinica Rihtera. 

Treći zemljotres je bio kod Mladenovca jačine 1,6 jedinica Rihtera, jutros u 7.58, pokazuju obrađeni podaci o zemljotresima na portalu Zavoda. Preliminarni podaci pokazivali su da je taj zemljotres jačine 1,7 jedinica Rihtera u regionu Topole. 

Podsećamo, nekoliko potresa bilo je i tokom vikenda u regionu Mladenovca. 

Govoreći o sinoćnjem zemljotresu kod Kragujevca, direktor Republičkog seizmološkog zavoda Branko Dragičević izjavio je za Tanjug da je on bio magnitude 3.9 stepeni po Rihterovoj skali, a da je epicentar bio 10 kilometara južno od Kragujevca. Intenzitet u epicentru procenjen je na V-VI stepeni Merkalijeve skale, rekao je Dragičević. On je dodao da je prvobitno magnituda zemljotresa bila određena na 4.1 jedinica po Rihteru.

Dragičević je rekao da je taj zemljotres mogao da izazove manja oštećenja na ranjivim objektima ili objektima koji nisu seizmički obezbeđeni.

Naveo je da je jutros u 5.18 zabeležen jedan naknadni potres magnitude 2.0, koji su samo registrovali instrumenti, a nije se mogao osetiti.

Dragičević je istakao da se živi na planeti koja je dinamična i da ovakvi zemljotresi treba da upozore na to da tlo nije stabilno. Ukazao je da treba da prestane da se govori o zemljotresima, a da počne da se priča o tome kako da se ljudi zaštite od njih.

Komentari (0)

Srbija