Društvo

"Kod vulkanizera se ide u talasima": Okanović za Euronews Srbija o tome zašto je bolje imati zimske gume u ovom periodu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/11/2021

-

20:22

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Od ponedljeka, kao i svake godine, vozači bi na svojim vozilima trebalo da letnje gume zamene zimskim. Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za Euronews Srbija da uprkos tome što su temperature za ovo doba godine više od proseka i nema snega na kolvozima, da je neophodno da se vozači ipak zamene gume na svojim vozilima.

"Ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica, a vi nemate zimske pneumatike na sva četiri točka i to sa dubinom šare najmanje od 4 milimetara, možete da dobijete kaznu. Ona se kreće u rasponu od 10.000 do 20.000 dinara za fizičko lice, isto toliko za vozača, a ako je vlasnik pravno lice onda je od 60.000 do 800.000 dinara", kaže Okanović.

On dalje ukazuje i na činjenicu da ukoliko dođe do saobraćajne nesreće, a vozilo je imalo makar jedan letnji pneumatik i utvrdi se da je to jedan od uzroka saobraćajne nezgode, vlasnik tog automobila plaća kompletnu štetu koja je nastala u toj saobraćajno nezgodi.

"Vozilo se na taj način definiše kao tehnički neispravno, i onda vlasnik vozila mora da plati značajnu količinu novca. Na primer, ukoliko proklizate i izazovete saobraćajnu nezgodu kao što je čeoni udar, nakon što osiguravajuće kuće isplate novac za štetu, vozač takvog vozila može da plati i nekoliko milona dinara", objašnjava Okanović.

"U svakom smislu je jeftinije imati zimske gume u ovom periodu", dodaje on.

"Zimske gume u zimskom preiodu"

Okanović u razgovoru za Euronews Srbija kaže da je neophdno imati gume koje odgovaraju uslovima vožnje.

"Prema pravilniku neophodno je imati zimske gume ukoliko je na kolovozu sneg ili poledica. Teorijski, ukoliko je temperatura, kao što će danas biti 25 stepena Celzijusa, po Pravilniku ne morate da imate zimske gume. Naravno, svako ko je ozbiljniji vozač će staviti zimske gume, prosto da se ne bi dogodilo da ga iznenadi promena vremena. Sa druge strane, važno je znati da zimske gume nisu "snežne gume", dakle nisu bitne samo zbog snega, već na neki način čuvaju i letnje. Zbog toga svakako zimske gume treba da imate u zimskom periodu", kaže Okanović.

Prema njegovim rečima, kod vulkanizera vozači uglavnom idu u određenim talasima.

"Prvi talas kod vulkanizera bude oko prvog novembra, obično su to oni najsavesniji građani. Drugi talas stiže nakon što se u medijima najavi sneg i imate onaj treći a to su ljudi koji čekaju i koji ne vide lično da je sneg počeo da pada. Praska je da su to obično vlasnici najskupljih automobila", rekao je Okanović i dodao da ne savetuje vozačima da ne kupuju polovne gume, jer su one, kaže, uglavnom nepouzdane. 

"Takve gume vrlo često mogu da budu jako loše i deformisane i da se to vidi tek kada se one montiraju", kaže Okanović.

Komentari (0)

Srbija