Biznis vesti

Još jedan trošak za vozače - od 1. novembra obavezne zimske gume ako su loši vremenski uslovi

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews

30/10/2021

-

16:58

Još jedan trošak za vozače - od 1. novembra obavezne zimske gume ako su loši vremenski uslovi
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Vozači su dužni da od 1. novembra do 1. aprila, ukoliko ima snega, leda ili poledice na kolovozu, imaju sve četiri zimska pneumatika, a van naseljenog mesta da u gepeku imaju i lance za sneg. To propisuje Zakon o bezbednosti saobraćaja, a Jovica Mitić iz Auto-moto saveza Srbije, kaže da je bez obzira što oni nisu obavezni ukoliko na putu nema snega, za vozače bezbednije da ih imaju čim se vremenski uslovi pogoršaju.

"Kada su ovakve vremenske prilike, kada u jutarnjim i večernjim satima ima magle, kolovozi su vlažni, a temperature oko nultog podeljka što je pogodno za stvaranje poledice. Zato ne bi bilo loše da vozači odmah namontiraju zimske gume, jer će njihova vožnja biti bezbednija sa zimskim pneumaticima u tim vremenskim uslovima", rekao je Mitić za Tanjug.

Mitić kaže da su vozači u našoj zemlji odgovorni i da više od 80 odsto njih koristi zimske gume, a kada su sneg i poledica, ističe, oko 99 odsto njih koristi zimske pneumatike.

Pixabay

 

"Moj savet vozačima je da koriste zimske pneumatike, jer će njihova bezbednost sigurno biti mnogo veća. Sam sastav letnjih guma je drugačiji od zimskih i pneumataci drugačije prijanjaju na asfaltnu podlogu. Samim tim, drugačije se ponašaju prilikom vožnje, trag kočenja i stabilnost vozila su drugačiji, a samim tim i vožnja i bezbednosti putnika", zaključio je Mitić.

Zamena pneumatika zavisi od veličine guma, toga da li su na felnama ili ne, a dodatni trošak je balansiranje ili neka potencijalna oštećenja felni. Zamena košta od 500 do 1.500 dinara za sva četiri točka, a balansiranje i stavljanje guma na automobil može da košta i više od 4.000 dinara.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Milos

31.10.2021 08:30

Kako mislite da je bezbednije imati zimske gume na +20 stepeni preko dana?

Biznis