Društvo

Obilne padavine u Beogradu: Poplavljene ulice, kolaps u saobraćaju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

05/11/2021

-

11:11

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Obilne padavine u Beogradu su najavljene za naredna dva sata, a i Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je upravo zbog toga jutros izdao upozorenje. 

S obzirom na pljuskove ovoga jutra u glavnom gradu, ali i stalne građevinske radove i činjenicu da je danas petak, trebalo bi očekivati velike gužve u saobraćaju, javlja reporterka Euronews Srbije Lana Lukić.

Usled obilnih padavina, i ekipe Vatrogasno-spasilačke brigade Beograda su angažovane su na više lokacija u gradu, gde crpe vodu koja se usled kiše nakupila na saobraćajnicama, preneo je Tanjug.

Na prestoničkim mostovima saobraćaj se odvija usporeno, a na Gazeli i Brankovom mostu primetne su gužve.

Na Pančevačkom mostu gužve trenutno nema, ali saobraćaj otežava magla.

RHMZ upozorio na porast vodostaja

RHMZ je izdao upozorenje na porast vodostaja na pojedinim slivovima usled obilnih padavina koje su zahvatile Srbiju, a dodaju da su ekipe na terenu i da se ne očekuje izlivanje reka.

Hidrolog Dejan Vladiković rekao je da su najveći porasti zabeleženi na području zapadne Srbije, na slivu Jadra i njenim pritokama, kao i na slivu Kolubare.

"Tu su se porasti kretali od pola metra do metar i po, reke su još uvek u koritima, jer su bile jako niske pre toga. Imamo sad vrh talasa na reci Jadar i gornjem toku Tamnave, ali tu ne očekujemo neke značajnije probleme", poručio je Vladiković.

Kako je rekao, do kraja dana će ostati upozorenje za bujične potoke jer su zabeleženi intenzivni pljuskovi na području Beograda, Srema, Banata i zapadne Srbije.

"Ekipe su od juče na terenu i preduzele su neophodne mere i intenzivno prate situaciju. Očekujemo da se sutra upozorenje povuče, a sledeće nedelje očekuje se i opadanje i stagnacija, što se tiče manjih reka", rekao je Vladiković.

Kada je reč o velikim rekama, Vladiković kaže da će nastupiti talas zbog padavina sa inostranih teritorija na čitavom slivu Save.

"Kod nas će to proći bez značajnijih problema. U sledećih par dana porasti na našim stanicama na Savi za oko dva do 2,5 metra, što je ispod upozoravajuće granice", rekao je Vladiković.

Komentari (0)

Srbija