Društvo

Mihajlović o izboru akademika: Zar nijedna žena nije zaslužila mesto u SANU

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2021

-

14:43

Mihajlović o izboru akademika: Zar nijedna žena nije zaslužila mesto u SANU
Zorana Mihajlović - Copyright mre.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) izabrala je novih 30 akademika, među kojima nema nijedne žene, a predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ocenila je da rukovodstvo SANU time šalje lošu poruku građanima i građankama Srbije.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše što među novim akademicima nema nijedne žene, Mihajlović je istakla da je neophodno da se stvaraju jednaki uslovi i za žene i za muškarce kako bi bili ravnopravni u tako važnoj instituciji.

"Da li to znači da nijedna obrazovana, uspešna, radna i vredna žena nije zaslužila da bude u SANU? Bilo bi dobro da se tu stvari menjaju, pre svega u svesti, da je neophodno da stvaramo jednake uslove i za žene kao i za muškarce, da mogu da budu deo tako važne institucije", rekla je Mihajlović nakon dodele ugovora o sufinansiranju ugradnje solarnih panela.

Istakla je da za takvu odluku opravdanje ne može biti da se nisu javile ili interesovale, već da rukovodstvo akademije mora da radi na stvaranju jednakih mogućnosti za sve.

"Žene brojno više upisuju fakultete, brojno više ih i završavaju, 59 odsto je žena među diplomiranim studentima i brojno više doktoriraju, 57 naspram 43 odsto. Žene su vredne, obrazovane, sa ozbiljnim pronalascima i za sve, i treba da nađu mesto u takvim institucijama. Odluka SANU o izboru novih 30 članova, bez ijedne žene, nije dobra", zaključila je Mihajlović.

Podsetimo, Izborna skupština Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU)  izabrala nove redovne, dopisne i inostrane članove, među kojima su Dejan Mijač, Slobodan Šijan i Nikita Mihalkov.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija