Društvo

Ministarstvo prosvete demantovalo tvrdnje Sindikata: Ulaganja u nauku veća za 80 odsto u odnosu na pre 10 godina

Komentari

Autor: Euronews

05/11/2021

-

17:43

Ministarstvo prosvete demantovalo tvrdnje Sindikata: Ulaganja u nauku veća za 80 odsto u odnosu na pre 10 godina
Google Maps - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja demantovalo je tvrdnje sindikata da nema socijalnog dijaloga, tvrdeći da sindikate smatra svojim partnerima i navodeći da su ulaganja u nauku veća za 80 odsto u odnosu na pre 10 godina, da su sredstva ulagana u razvoj infrastrukture veća tri puta, a da su primanja veća 35 odsto.

Kako se navodi u današnjem saopštenju ministarstva, svaki propis i dokument javne politike je pripremljen, a svaka reformska promena u oblasti obrazovanja i nauke sprovedena je u saradnji i uz konsultacije sa sindikatima.

Iz ministarstva poručuju da je sistem finansiranja nauke promenjen i uređen tako da bude izvestan i u pogledu egzistencije naučnika i u pogledu finansiranja njihovog naučno-istraživačkog rada.

"Upravo Sindikat zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije bio je jedan od inicijatora ove promene, koju je sprovelo Ministarstvo i koja je omogućila da instituti budu indirektni korisnici budžeta, čime su se obezbedili uslovi za stabilan rad instituta i istraživača, a projektno finansiranje istraživanja se odvija preko posebnog Fonda za nauku", naglašavaju iz ministarstva.

Prema navodima, predstavnici sindikata su bili uključeni u izradu važećeg Zakona o nauci i istraživanjima, a u postupku javne rasprave usvojena je većina predloga, primedbi i sugestija i sindikata i naučne zajednice.

"Sindikat je uključen i u pripremu Programa institucionalnog finansiranja instituta, a predlog ovog propisa upućen je Ministarstvu finansija", ističe se u saopštenju i dodaje da je u saradnji sa sindikatom pripremljen predlog Kataloga radnih mesta u nauci, a da je upravo sindikat predložio opise zanimanja za istraživačka, naučna i stručna zvanja u Katalogu.

Taj dokument je, kako se navodi, upućen u dalju proceduru ministarstvu koje je ovlašćeno da predlaže Uredbu o katalogu radnih mesta.

Pored toga, sindikati su bili neizostavni sagovornik u pripremi svih strategija, a sastanci se održavaju redovno i uvek kada sindikat to zahteva, tvrde iz ministarstva i napominju da su netačne tvrdnje da ministarstvo ne podstiče naučnike da ostanu u zemlji i da se bave naučno istraživačkim radom, jer od 2018. godine ministarstvo finansira plate 1.657 mladih istraživača i njihovo uključivanje u naučno-istraživački rad.

Osim toga, kako se navodi, stpendije za doktorande su znatno povećane i danas iznose 50.000 dinara mesečno.

Dodaje se da pored ulaganja u infrastrukturu, obezbeđivanja stabilnog finansiranja naučnoistraživačkih organizacija i naučnih istraživanja, Ministarstvo na godišenjem nivou izdvoji oko 817 miliona dinara za posebne programe kojima stipendira mlade i nadarene naučnike za naučnoistraživački rad, finansira učešće istraživača na naučnim skupovima u inostranstvu, postdoktorsko usavršavanje istraživača, nabavku naučne i stručne literature iz inostranstva, pristup elektronskim naučnim i stručnim bazama podataka, izdavanje naučnih publikacija i održavanje skupova.

U saopštenju se navodi da je prosek plate istraživača, u zavisnosti od istraživačkog, odnosno naučnog zvanja i godina na osnovu kojih se izračunava minuli rad, od 70.000 i 110.000 dinara neto.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija