Društvo

Prosvetari na skupu ispred Vlade: Traže uvođenje pravednih platnih razreda

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2021

-

14:15

Prosvetari na skupu ispred Vlade: Traže uvođenje pravednih platnih razreda
Prosvetari na skupu ispred Vlade: Traže uvođenje pravednih platnih razreda - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) okupili su se danas ispred Vlade kako bi još jednom ukazali na, kako kažu, višegodišnju borbu za pravedne platne razrede.

U slučaju da Vlada ne prihvati taj zahtev, USPRS traži povećanje plata zaposlenih u obrazovanju za 20 odsto od decembra, kao i da isti procenat povišice bude i u naredne dve godine. Predsednica USPRS Jasna Janković rekla je da se Unija godinama zalaže za "poštene platne razrede" i da sektorska povećanja njima ništa ne znače.

"Imamo 80 odsto visoko obrazovanih i moramo da razlikujemo visoko obrazovane u prosveti i one koji rade sa srednjom školom koji su u drugim strukama, a koje država najviše voli", rekla je Janković na konferenciji za medije.

U Srbiji niko više ne želi da bude učitelj


Rukovodilac Resora za obrazovni sistem Unije SPRS Vesna Jerotijević rekla je da su prosvetni radnici poniženi i da "niko više u Srbiji ne želi da se bavi poslom učitelja".

"To je najveće poniženje, a poniženjima nema kraja", poručila je Jerotijević.

Predstavnici USPRS rekli su da se plate zaposlenih u obrazovnom sektoru sve više smanjuju, iako je, kažu, Sporazumom iz 2015. godine predviđeno da platni razredi budu uvedeni početkom 2016.

Oni su danas zatražili i da im se isplati sedam svetosavskih nagrada, a rukovodilac Resora za finansije Vladimir Adžić rekao je da su dali rok Vladi do kraja marta isplati po 20.000 dinara svim zaposlenima u prosveti.

Podsetimo, kako smo već pisali,od 1. januara naredne godine plate prosvetara i zdravstvenih radnika biće uvećane za sedam, odnosno osam odsto. To znači da će nastavnici i učitelji mesečno primati oko 4.300 dinara više u odnosu na sadašnju platu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija